Την εφαρμογή του νόμου για όσους παρακωλύουν τη διενέργεια πλειστηριασμών ζητούν οι τράπεζες καθώς η διεξαγωγή τους αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, αρχής γενομένης από χθες, δεν …έλυσε το πρόβλημα.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Οι αλληλέγγυοι μετέφεραν τη «μάχη» κατά των πλειστηριασμών από τα ειρηνοδικεία στα γραφεία συμβολαιογράφων, καταστήματα τραπεζών αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος με τον πρόεδρο της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη να απαιτεί να μπει το κτίριο της κεντρικής τράπεζας και να ανοίξουν οι πόρτες.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν τρομοκρατούνται και το φαινόμενο είναι εντονότερο στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει απροθυμία εκ μέρους τους. Παρόλα αυτά, σταδιακά αυξάνονται οι συμβολαιογράφοι από Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Πάτρα και Θράκη που εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της …πανελλαδικής κάλυψης, που ζητάει μετ’ επιτάσεως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Όταν κάποιοι κάνουν ντου σε συμβολαιογραφικό γραφείο και μπλοκάρουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμού δεν αρκεί να υπάρχει διάταξη που να προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη του, πρέπει να εφαρμόζεται κιόλας» αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, «πετώντας το μπαλάκι» στην αστυνομία.

Χθες 21 Φεβρουαρίου είχαν προγραμματιστεί 70 πλειστηριασμοί (εκ των οποίων περίπου 30 ανεστάλησαν) και στη λίστα περιλαμβάνονταν ακίνητα γνωστών επιχειρήσεων όπως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.

Ωστόσο, τα …σπουδαία έρχονται την επόμενη Τετάρτη καθώς έχουν αναρτηθεί 260 πλειστηριασμοί ακινήτων που ανήκουν επιχειρηματίες που κάποτε μεσουρανούσαν και η πολυτελής κοινωνική τους ζωή γέμιζε τις σελίδες περιοδικών life style.

Ο Μάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να είναι «γδάρτης» καθώς ο αριθμός των πλειστηριασμών θα τριπλασιαστεί και οι προσπάθειες θα …ενταθούν όσο προχωρούν τα stress test .

Αυτό που τονίζουν τραπεζικά στελέχη είναι ότι ο επόπτης, δηλαδή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ δεν ενδιαφέρεται για τον αριθμό των πλειστηριασμών αλλά για το αποτέλεσμα. Δηλαδή για τα ποσά που θα καταφέρουν να ανακτήσουν οι τράπεζες μέσω την πλειστηριασμών ώστε να πετύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Επειδή λοιπόν, ουδείς είναι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα τραπεζικά επιτελεία ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια, ώστε να καλύψουν ενδεχόμενη «χασούρα» από τους πλειστηριασμούς, κυρίως από πωλήσεις δανείων.