Ένα πράγμα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές – κυρίως οι μεγαλοσχήμονες - που προσφεύγουν την ύστατα τη στιγμή στις τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της περιουσίας τους.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Η συμφωνία που θα υπογράψουν με τις τράπεζες εμπεριέχει δύο όρους «φωτιά» προκειμένου να μην τη γλιτώσουν – δολίως – φθηνά.

Τι προβλέπουν οι όροι αυτοί;

Πρώτον, δεσμεύονται ότι την προηγούμενη πενταετία – από την ημερομηνία της συμφωνίας – δεν έχουν μεταβιβάσει ή/και αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία.

Δεύτερον, αν η τράπεζα ανακαλύψει την επόμενη 10ετία περιουσιακά στοιχεία ο οφειλέτης οφείλει να μεταβιβάσει τα «κρυμμένα» στην τράπεζα έναντι των οφειλών τους.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο δανειολήπτης έρθει σε συμφωνία το 2018 και η τράπεζα μέχρι το 2018 ανακαλύψει ακίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό θα πρέπει μεταβιβάσει την περιουσία του στην τράπεζα ώστε να καλύψει τις οφειλές του, όχι αυτές που προέκυψαν μετά τη ρύθμιση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει «κούρεμα», αλλά τις αρχικές. Δηλαδή αν ο δανειολήπτης «πιαστεί» στο δόκανο της τράπεζας, τότε αναβιώνει η ΑΡΧΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ.

Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες έχουν ήδη απευθυνθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες σε ρόλο Ηρακλή Πουαρώ, αναζητούν ανά την υφήλιο «κρυμμένους θησαυρούς» και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη εντοπίσει κάποιους…..

Με δεδομένο ότι το «σπορ» είναι ακριβό, είναι σαφές ότι οι τράπεζες προσλαμβάνουν «ντέτεκτιβ» για οφειλές άνω των 5 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι πληροφορίες.
Και φυσικά πρώτοι στη λίστα είναι οι μεγαλοφειλέτες που μέχρι σήμερα είναι …εξαφανισμένοι και έπονται οι «ρυθμισμένοι».

Η οικογένεια Λεμονή και η βίλα Ψυχάρη

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες συστημική τράπεζα έχει κινήσεις τις διαδικασίες ώστε να ακύρωση τη μεταβίβαση δύο πανάκριβων ακινήτων στην Πολιτεία (Κηφισιά) και στη Βυτίνα Αρκαδίας που ανήκαν σε μέλος της οικογένειας Λεμονή, των υποδημάτων «Καλογήρου». Τα συγκεκριμένα ακίνητα μεταβιβάστηκαν σε έτερο μέλος της οικογενείας που δεν είχε μετοχική σχέση με την επιχείρηση ώστε να μην …πέσουν στα χέρια της τράπεζας.

Τα μέλη της οικογένειας Λεμονή εξάλλου εδώ και καιρό είναι …αναγκασμένα να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο της γραμμής καθώς το ιδιωτικό τους αεροσκάφος, ανήκει πλέον στην τράπεζα που είχε χορηγήσει δάνειο 4 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται η έκδοση δικαστικής απόφασης για τη μεταβίβαση της επιχείρησης «Καλογήρου» στον Σάμι Φάις, με τη συμφωνία να προβλέπει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Την Τετάρτη πάντως το ηλεκτρονικό σφυρί θα «χτυπήσει» για το εμβληματικό ακίνητο (βίλα) ιδιοκτησίας της Brionte Limited στο Πορτοχέλι (Ερμιονίδα) που χρησιμοποιούσε ως εξοχική κατοικία η οικογένεια του Σταύρου Ψυχάρη και η τιμή της πρώτης προσφοράς καθορίζεται στα 4,650 εκατ. ευρώ.