Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για τη δημιουργία ενός ή και περισσότερων κεντρικών φορέων για τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs/MEA) o διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, επαναφέροντας στο τραπέζι τη συζήτηση για δημιουργία bad bank.

Πρόκειται για την πρόταση που είχε καταθέσει ήδη από το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε απορριφθεί από τους «θεσμούς». Τώρα, που το πρόβλημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων δείχνει να είναι πανευρωπαϊκό και να μην αφορά μόνο την ταλαιπωρημένη από τα μνημόνια Ελλάδα, η πρόταση επανέρχεται.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΤτΕ, ο Γ. Στουρνάρας «μετά τη δημοσίευση των σχετικών κατευθύνσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό. Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών και στην περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού τους κόστους»

Η αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει η συζήτηση, αλλά και η προεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ.

Προκρίνει κεφαλαιακό «μαξιλάρι»

Επιπλέον ο κ. Στουρνάρας βλέπει ως βασικό σενάριο τη δημιουργία ενός κεφαλαιακού «μαξιλαριού», χωρίς να δαιμονοποιείται η προληπτική πιστωτική γραμμή.