(Upd - 22:15). O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σήμερα κατ΄αρχήν το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας σε Caa2 από Caa3 και επιβεβαίωσε το αντίστοιχο αξιόχρεο της Alpha Bank, της Eurobank και της Attica Bank στο Caa3 και λίγο αργότερα αναβάθμισε και το αξιόχρεο έξι προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων ελληνικών τραπεζών.

O Moody's αναβάθμισε, επίσης, τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλόμενου (CRA) της Πειραιώς και της Εθνικής σε B3 (cr) από Caa2 (cr) και τις αντίστοιχες αξιολογήσεις για την Alpha Bank και την Attica Bank σε Caa1 (cr) από Caa2 (cr), ενώ επιβεβαίωσε τη CRA της Eurobank στο Caa2(cr).

Οι αξιολογήσεις των εγγυημένων από την κυβέρνηση ομολόγων (MTN) της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank αναβαθμίστηκαν, επίσης, σε (P)B3 από (P)Caa2, αντίστοιχα με την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Moody's.

Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (baseline credit assessment, BCA) της Πειραιώς, της Εθνικής , της Alpha Bank και της Eurobank σε caa2 και αυτή της Attica Bank σε caa3. Οι προοπτικές (outlook) για το αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής και της Alpha Bank διατηρήθηκαν θετικές, ενώ διατηρήθηκαν σταθερές για την Πειραιώς, την Eurobank και την Attica Bank.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου των καταθέσεων και των CRA καθοδηγούνται κυρίως από την αύξηση της δεξαμενής ακάλυπτων υποχρεώσεων των τραπεζών που είναι διαθέσιμες για απορρόφηση ζημιών σε ένα ενδεχόμενο σενάριο εξυγίανσης. Οι αναβαθμίσεις καθοδηγήθηκαν επίσης από την αύξηση της οροφής των τραπεζικών καταθέσεων από τον Moody's σε Β3 από Caa2, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε Β3(με θετικές προοπτικές) από caa2 (με θετικές προοπτικές) στις 21 Φεβρουαρίου. Παρά ταύτα, αναφέρει ο οίκος, «το αξιόχρεο των τραπεζών παραμένει στην κατηγορία Caa, αντανακλώντας τους συνεχιζόμενους ελέγχους στις καταθέσεις στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι καταθέτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο συνολικό ποσό των καταθέσεων τους, αλλά και τις ακόμη σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την ποιότητα ενεργητικού και τη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες».

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο έξι καλυμμένων ομολόγων ελληνικών τραπεζών

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε λίγο αργότερα σήμερα το αξιόχρεο έξι προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, αναβάθμισε:

- Σε Ba3 από Β3 τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα της Alpha Bank που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος I της τράπεζας

- Σε Ba3 από B3 τα καλυμμένα ομόλογα του προγράμματος ΙΙ της Alpha Bank

- Σε Ba2 από Β3 τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα της Eurobank που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 1 της τράπεζας

- Σε Β1 από Β3 τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα του προγράμματος 2 της Eurobank

- Σε Ba2 από Β3 τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Global Mortgage Covered Bonds programme

- Σε Ba2 από Β3 τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του Mortgage Covered Bonds 2 programme

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Moody's, οι αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων των παραπάνω ομολόγων ακολουθούν, πρώτον, τις αξιολογήσεις των αντίστοιχων εκδοτών και τις αξιολογήσεις CR και, δεύτερον, την αύξηση των μακροχρόνιων οροφών της Ελλάδας για ξένο και εγχώριο νόμισμα σε Ba2 μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε Β3 από Caa2.