«Αγκάθι» και για τις επόμενες αξιολογήσεις στο πλαίσιο εποπτείας της χώρας παραμένουν οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, με τους Θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM) να πιέζουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωσή τους εντός του 2022.

Ωστόσο, το οριστικό ξεκαθάρισμα φαίνεται αδύνατον πριν από το 2023, δηλαδή εκπρόθεσμα κατά δύο χρόνια από την αρχική μεταμνημονιακή δέσμευση για εκδίκαση των περίπου 48.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου 3869/2010 εντός του 2021.

Στη χθεσινή συνάντηση Υπουργείου Δικαιοσύνης και Θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε τις ενέργειες για την επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούν, με στόχο το ανοιχτό κεφάλαιο του νόμου Κατσέλη να κλείσει οριστικά εντός του 2023.

Πρόκειται για τις δύο τροπολογίες που πέρασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» και οι οποίες προβλέπουν την ανακατανομή υποθέσεων προς εκδίκαση σε δικαστήρια εντός της ίδιας εφετειακής περιφέρειας και την ενίσχυση των Ειρηνοδικείων με ειρηνοδίκες που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τις υποθέσεις του ν. 3869/2010. Με τις δύο αυτές κινήσεις θα αποσυμφορηθεί ο όγκος των προς εκδίκαση υποθέσεων και όλες οι δικάσιμες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2022 και 2023.

Ειδικότερα, οι τροπολογίες προβλέπουν:

α) το ότι ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης ή ο αρμόδιος Δικαστής θα κατανέμει τις υπηρεσίες όλων των Ειρηνοδικών και Πταισματοδικών για την εκδίκαση υποθέσεων που εκκρεμούν στην ίδια εφετειακή περιφέρεια, αναλόγως με τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν, και

β) ότι θα διοριστούν, εντός του 2022, δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ' τάξης, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για δύο μήνες από τον διορισμό τους σε ειδική άσκηση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, προκειμένου να απασχοληθούν αποκλειστικά για την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη.

Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 αφορά δάνεια περίπου 4 – 5 δις. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη ασυλία πληρωμών έως και πάνω από 11 χρόνια ήδη. Στο πλαίσιο του ν. Κατσέλη έχουν βρει καταφύγιο και δανειολήπτες που δεν χρήζουν προστασίας, καθώς είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν εξαρχής το δάνειό τους. Ή μπορούσαν να το ρυθμίσουν στη συνέχεια με ευνοϊκότερους όρους με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, αλλά αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου τους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αν ληφθεί υπόψη ότι για το 40% όσων υποθέσεων του ν. Κατσέλη έχουν πάρει οριστική δικαστική απόφαση αυτή ήταν απορριπτική, η περίμετρος των δανείων που εκκρεμούν στο νόμο Κατσέλη και που δυνητικά μπορεί να ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, κινείται γύρω στα 2 δις. ευρώ. Τα δάνεια αυτά εφόσον λάβουν δικαστική απόφαση που θα αποφαίνεται ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη προστασίας της πρώτης κατοικίας του ν. 3869/2010, είτε θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται χωρίς ή με ρύθμιση είτε θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνάντηση Υπουργείου Δικαιοσύνης και Θεσμών έγινε αναφορά και στην πρόοδο των πλειστηριασμών, οι οποίοι έχουν μπει σε κανονική τροχιά, με εξαίρεση τους ευάλωτους οφειλέτες. Όπως αναφέρθηκε, στο α΄ τρίμηνο του 2022 ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 11.000 πλειστηριασμοί από τους οποίους ανεστάλησαν οι 3.000.