Σε μείωση της τιμής-στόχου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζώνπροχωρά η HSBC σε νέο της report, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση buy, ενώ δηλώνει ως προτιμώμενη μετοχή αυτή της Eurobank.

 

Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δ΄ τρίμηνο και τα επικαιροποιημένα μεσοπρόθεσμα σχέδια τους, αποκάλυψαν κάποια προβλήματα μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Η HSBC προσαρμόζει τις εκτιμήσεις για τις πιέσεις στις αποδόσεις και για ελαφρώς πιο βραδεία πιστωτική ανάπτυξη.

Εκτιμά ότι παραμένει σε τροχιά ο εξορθολογισμός του CoR, του βασικού παράγοντα βελτίωσης του ROTE, με μέτρια δημιουργία μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (ΝΡΕ) και τον τερματισμό της εκκαθάρισης των ΝΡΕs.

Περικόπτει ακόμη τις εκτιμήσεις για τα βιώσιμα ROTE στο σύστημα κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5% περίπου, και περικόπτει τις τιμές στόχους κατά 3% σε μέσο όρο.

Παρά την ανάκαμψη προσφάτως των τιμών, οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται 14% χαμηλότερα από όπου βρίσκονταν πριν από την έναρξη του πολέμου και όπως σημειώνει: "θεωρούμε ότι μια ελαφρά απομείωση στο βιώσιμο ROTE είναι κάτι παραπάνω από προεξοφλημένη”.

Επίσης, τονίζει πως οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις για γεωπολιτικούς κινδύνους, οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και η αρχική αποπληρωμή των εταιρικών δανείων εξαιτίας της άφθονης ρευστότητας στο σύστημα, οδήγησαν κάποιες τράπεζες να περιορίσουν τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της HSBC χρειάζονται περιορισμένες αλλαγές καθώς ήταν ήδη συντηρητικές. Επομένως, η μείωση των αποδόσεων στα επιχειρηματικά δάνεια το δ΄ τρίμηνο του 2021, εξέπληξαν αρνητικά και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ρευστότητας και ότι ένα μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέλθει από βραχυπρόθεσμα δάνεια κεφαλαίου κίνησης χαμηλής απόδοσης, η HSBC μειώνει τις προβλέψεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους για τη χρήση 2022/2023 κατά 4,3%, και για τη χρήση 2022 μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη κατά 2%.

Επαναδιατυπώνει το buy και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με την Eurobank να παραμένει η πρώτη της επιλογή.

Εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι ελκυστικά αποτιμημένες και διαπραγματεύονται 0,5 φορές το P/TBV του 2022, που συνιστά discount 40% σε σχέση τους ομολόγους στην ΕΕΜΕΑ παρά το καλύτερο ROTE όταν προσαρμόζεται για υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και για χαμηλότερα νομίσματα στην ΕΕΜΕΑ.

Επιπλέον, αναμένει ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα έχουν θετικά δημοσιευμένα κέρδη το 2022, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, και το εκτιμώμενο ΡΕ τους για το 2023 στις 6,6 φορές, αποτελεί discount 35% σε σχέση με τον μέσο όρο των GEMs.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, η νέα τιμή για την Alpha Bank είναι τα 1,45 ευρώ από 1,60 ευρώ, για τη Eurobank τα 1,40 ευρώ από τα 1,45 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,45 ευρώ από τα 3,90 ευρώ, και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 1,90 ευρώ από τα 2,10 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή-στόχος.