Στη σπουδαιότητα της επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στάθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα επέμεινε στην ανάκαιότητα ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνει ελάφρυνση χρέους με επεκτάσεις λήξεων και επίσης με αρκετή καθαρότητα, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι «καθαρά» και να λάβουν το μήνυμα τόσο οι αγορές όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Επιμένει για πιστοληπτική γραμμή

Την ίδια ώρα, τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής, μετά το τέλος του 3ου προγράμματος, ενώ απαντώντας στην κριτική που γίνεται για το ζήτημα αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητος οργανισμός και εισηγείται την προληπτική γραμμή γιατί μπορεί να μειώσει τα κόστη δανεισμού και να διατηρήσει το waiver για τις τράπεζες Επίσης, επισήμανε τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι μετά από ένα θετικό 2017, η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έφεραν και πάλι την απόδοση του 10ετούς στο 4,5%.

Να μην υπαναχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Από εκεί και πέρα ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα, καθώς θα είναι «θάνατος». Εκανε αναφορά στην ανάγκη για σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές αλλά και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «κράτος δικαίου» και καλύτεροι θεσμοί που θα δρουν ανεξάρτητα.

Ιδιωτικοποιήσεις αντί πλεονασμάτων

Επιπλέον, τόνισε ότι θα υπάρχει ευρωπαική εποπτεία μέχρι να επιστρέψουμε το 75% των δανείων που λάβαμε. Θα υπάρξει ισχυρή εποπτεία, αλλά δεν το θεωρώ ως πρόβλημα, τόνισε

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τόνισε ότι είναι υψηλό μέγεθος. Θα ήταν ιδανικό να είχαμε μια συμφωνία για μικρότερα πλεονάσματα, στο 2%, ώστε το περιθώριο να δοθεί για μείωση φόρων και εισφορών και ως αντάλλαγμα η χώρα να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Λυπάμαι πολύ για αυτή τη χώρα» είπε, αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το σκάνδαλο της Novartis, ο ίδιος τόνισε «Λυπάμαι πολύ γι' αυτή τη χώρα». Κατά τον ίδιο στη Βουλή των Ελλήνων κατέπεσαν οι κατηγορίες ότι τα 10 πολιτικά πρόσωπα χρηματίστηκαν. Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι η έρευνα που έγινε προ μηνών στην εταιρεία της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου ήταν παράνομη. «Πήραν τα αρχεία των υπολογιστών, δεν βρήκαν τίποτα και δεν τα έχουν επιστρέψει, λυπάμαι αυτό δεν είναι κράτος δικαίου» είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

ΕΔΩ διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το μεγάλο οικονομικό - επιχειρηματικό «ραντεβού» των Δελφών