Επιστολές με τις οποίες καλούν τους πελάτες να προσέλθουν για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους συμπεριλαμβανομένου και γενναίου «κουρέματος» στέλνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ενόψει της πώλησης πακέτων δανείων σε ξένα funds.

Την ύστατη προσπάθεια να απαλλαγούν από «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια κάνουν οι ελληνικές τράπεζες, προφέροντας, παράλληλα, την ευκαιρία στους πελάτες τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους δίνοντας λιγότερα χρήματα.

Οι επιστολές με τις οποίες γίνεται η επικοινωνία ανάμεσα σε τράπεζες και δανειολήπτες, σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξεπερνούν και τους 400.000 από όλες τις χρονικές περιόδους (από πολύ παλιά δάνεια μέχρι και σχετικά πρόσφατα, πριν την κρίση). Πρόκειται για δάνεια καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις.

Με τις επιστολές καλούνται οι οφειλέτες να ρυθμίσουν στο «παρά πέντε» την οφειλή τους και πριν το δάνειό τους πωληθεί σε Fund του εξωτερικού. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στην περίπτωση που ο πελάτης δεν ανταποκριθεί και το δάνειο πωληθεί σε Fund, τότε δεν υπάρχει περιθώριο ρυθμίσεων. Το Fund στην συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μπορεί να απαιτεί όλο το ποσό και δεν μπαίνει σε διαδικασία "συνεργασίας/κουρέματος" κλπ.

Πρόκειται για μαζική «εκστρατεία» ενημέρωσης από πλευράς τραπεζών με σκοπό τη ρύθμιση (ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει στείλει επιστολές, και αναμένονται αντίστοιχες κινήσεις από την Πειραιώς και την Eurobank). Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Eurobank είναι το δεύτερο πακέτο αντίστοιχης πώλησης.

Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι πελάτες για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν υπερβαίνει διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.