Τη διάσωση 50 επιχειρηματικών ομίλων που έχουν προβληματικά δάνεια άνω των 4 δις ευρώ σχεδιάζουν οι τράπεζες. Το στοίχημα είναι το 50% αυτών των δανείων να γίνουν ενήμερα μέσω αναδιαρθρώσεων ενώ για το υπόλοιπο 50% θα ακολουθηθεί ο δυσάρεστος για τις επιχειρήσεις δρόμος των ρευστοποιήσεων των εξασφαλίσεων και πλειστηριασμών αλλά και της πώλησης χαρτοφυλακίων.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Η διατραπεζική πλατφόρμα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (NPL Forum) ασχολείται αυτή τη στιγμή με 100 μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν «κόκκινα» δάνεια που ξεπερνούν τα 8 δις. ευρώ στο σύνολο τους και ο δανεισμός της κάθε επιχείρησης είναι σε περισσότερες από 2 τράπεζες, συνεπώς απαιτείται η μεταξύ τους συνεννόηση. 

Το ύψος του «κουρέματος» θα λειτουργήσει ως επιταχυντής στις αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και μαζί θέσεις εργασίας. Υπάρχει ωστόσο ένα σαφές μήνυμα προς τους επιχειρηματίες: η πτώχευση της εταιρείας δεν διαγράφει ευθύνες και οφειλές.

Κι αυτό έχει καταστεί σαφές από τη στιγμή που έχει μπει στο κάδρο η προσωπική περιουσία επιχειρηματιών, είτε αφορά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, είτε τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός συνόρων που δεσμεύονται.

Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, στις συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και επιχειρηματιών υπάρχει η ρητή δέσμευση ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει κρύψει ή μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα 5 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία στην ιδιοκτησία τους σε βάθος 10ετίας, θα πρέπει αυτά να μεταβιβαστούν στις πιστώτριες τράπεζες ώστε να εξοφληθεί το αρχικό χρέος, πριν δηλαδή ρυθμιστεί.

Οι νέες αναδιαρθρώσεις εξάλλου θα έχουν οδικό χάρτη αυτές που έχουν ήδη γίνει και αφορούσαν σε 11 μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία συνοδεύθηκαν από υψηλό ποσοστό «κουρέματος» οφειλών.

Μαρινόπουλος και Jet Oil

Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν την Μαρινόπουλος, που πέρασε στην «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», διασώζοντας της θέσεις εργασίας και σήμερα η Σκλαβενίτης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με 21.000 εργαζόμενους.

Η Σκλαβενίτης ανέλαβε το σύνολο σχεδόν των δανειακών υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος περίπου 200εκατ ευρώ. Τα δάνεια ρυθμίστηκαν και θα πρέπει να αποπληρωθούν σε βάθος 20ετίας, με 5ετή περίοδο χάριτος.

Η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Jet Oil που πέρασε στην Αυστριακή Cetracore από το Πρωτοδικείο Αθήνας, δεν έστειλε στην ανεργία 150 εργαζόμενους οι οποίοι στήριξαν στα δύσκολα της εταιρεία. H συμφωνία προβλέπει διαγραφεί του 97,5% των απαιτήσεων των πιστωτών (τράπεζες και προμηθευτές).

Οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν 390ε κατ ευρώ, ενώ η νέα εταιρία θα αναχρηματοδοτηθεί με 68,6 εκατ ευρώ από διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών της. Η Cetracore εξάλλου βάσει του σχεδίου ότι θα προχωρήσει σε επέκταση των πωλήσεων χονδρικής και θα διπλασιάσει τον αριθμό των πρατηρίων με το σήμα της Jetoil ώστε να φτάσει τα 200.