H σουηδική εταιρεία Hoist Finance AB ετοιμάζεται να αγοράσει από ελληνικές τράπεζες χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Klaus-Anders Nysteen, ανέφερε πως «υπήρχε πολλή συζήτηση επί μεγάλο διάστημα για την Ελλάδα, αλλά τώρα πραγματικά συμβαίνει».

Η Hoist αγοράζει και αναδιαρθρώνει «κόκκινα» δάνεια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Στις αγορές της περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια επένδυε στην Ιταλία, αλλά τώρα εστιάζει στην Ελλάδα, όπου τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται περίπου στο ήμισυ των συνολικών δανείων.

«Οι τράπεζες στην Ελλάδα έφθασαν τώρα σε ένα σημείο, όπου είναι διατεθειμένες και έτοιμες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ρυθμιστικό πλαίσιο υπάρχει επίσης, επομένως θα είναι μία αποτελεσματική και καλή αγορά», σημείωσε ο Nysteen. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπε, προσθέτοντας ότι η Hoist «θα προσπαθήσει να κτίσει μία θέση ως κατάλληλος τραπεζικός εταίρος σε αυτή την κατηγορία καθώς και στα ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια».

Ο Nysteen είπε ότι η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και επομένως έχει μία βάση για να κτίσει τη θέση της. Η Hoist μπήκε στην ελληνική αγορά το 2016 μέσω της στρατηγικής συνεργασίας της με την κεντρική τράπεζα, καθώς μετείχε στην κοινοπραξία που επελέγη για να διαχειρισθεί το συνολικό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων των 16 ελληνικών τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση.

Αν και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μεγάλο στην Ελλάδα, υπάρχει μία σταθερή μείωσή του τα τελευταία χρόνια και ο τραπεζικός τομέας είναι καλά κεφαλαιοποιημένος, σύμφωνα με την Hoist. «Έχω συναντηθεί και με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα και την κεντρική τράπεζά της και, όπως το αντιλαμβάνομαι και το βλέπω, δεν υπάρχει καμία άμεση ανάγκη για κεφαλαιακές "ενέσεις"», είπε ο Nysteen, προσθέτοντας: «Η πώληση, όμως, μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένας τρόπος να τα κεφαλαιοποιήσουν και να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς συντελεστές τους».