Την Μεγάλη Τρίτη θα στείλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Η Φρανκφούρτη πάντως έχει βάλει στο μικροσκόπιο το δείγμα των αγοραίων τιμών -που γίνονται οι αγοραπωλησίες και οι πλειστηριασμοί- ώστε να σχηματιστεί μία ξεκάθαρη εικόνα για την αξία των ενεχύρων που ρευστοποιούνται.

Η άσκηση αντοχής (stress test) ολοκληρώνεται σε 40 μέρες και στα τραπεζικά επιτελεία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα: ότι, δηλαδή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στέκεται στα πόδια του και είναι έτοιμο να στηρίξει την προσπάθεια επιτυχούς εξόδου από τα προγράμματα στήριξης.

Το πλαίσιο των παραδοχών βάσει των οποίων διενεργούνται στα stress tests είναι γνωστό, όχι όμως και το ύψος του κατώτατου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα «κατέβει» κάτω από 5,5% που είχε οριστεί στα stress test του 2015, όταν οδηγηθήκαμε σε ανακεφαλαιοποίηση.

Η επικεφαλής του SSM, Ντάνιελ Νουί έχει δηλώσει μόλις πρόσφατα ότι σε αυτά τα stress test δεν υπάρχει το «pass or fail». Δηλαδή ακόμα κι αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο οι τράπεζες θα έχουν τον χρόνο, με κατάλληλες κινήσεις να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ετσι, το ενδεχόμενο κάποια τράπεζα να πάει κατευθείαν σε ανακεφελαιοποίηση στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Γενικά, ο SSM, ως επόπτης θα κρίνει ξεχωριστά κάθε μια από τις 150 τράπεζες που μετέχουν στα πανευρωπαϊκά stress test (τα «ελληνικά» αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίτερα από τα υπόλοιπα, λόγω της λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο).

Οι τράπεζες που ενδεχομένως βρεθούν με κεφαλαιακή «τρύπα» θα πρέπει εντός δύο εβδομάδων να υποβάλλουν στον Επόπτη το σχέδιο τους και από την στιγμή που αυτό εγκριθεί θα έχουν στη διάθεση τους μερικούς μήνες για να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να αποφύγουν την ανακεφαλαιοποίηση.

Κομβικής σημασίας για τις τράπεζες είναι η προσαρμογή στο νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9 (IFRS 9) που υιοθετήθηκε από την αρχή του χρόνου και προβλέπει τη λήψη αυξημένων προβλέψων για δάνεια που ενδεχομένως κοκκινίσουν. Η επίπτωση του IFRS 9 για την Πειραιώς υπολογίζεται σε 1,6 δις. ευρώ, για την Εθνική 1,45 δις. ευρώ για Αlpha Bank και Eurobank στο 1 δις. ευρώ και για την Attica κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.