Το μικρό αλλά ζάμπλουτο κράτος του Κατάρ συμφώνησε να αγοράσει ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Νέας Υόρκης, το ξενοδοχείο Plaza, έναντι περίπου 600 εκατ. δολαρίων, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο του ένα πολυτελές ακίνητο που κάποτε άνηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η κρατική εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου του Κατάρ Katara Holding αποκτά την πλήρη κυριότητα του ξενοδοχείου, περιλαμβανομένου ποσοστού 75% του ινδικού επιχειρηματικού ομίλου Sahara India Pariwar, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση της συμφωνίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Την τελευταία δεκαετία, το Κατάρ αγοράζει γνωστά ξενοδοχεία και πολυτελή ακίνητα στη Δύση, στο πλαίσιο της προσπάθειας του κρατικού επενδυτικού του ταμείου να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του πέραν των εξαγωγών αερίου και πετρελαίου. Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει ήδη στην κατοχή του γνωστά ξενοδοχεία όπως το Savoy και το Connaught στο Λονδίνο. Το επενδυτικό του ταμείο, το Qatar Investment Authority (QIA), έχει ήδη επενδύσει σε μεγάλες εταιρίες της Δύσης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ο μεταλλευτικός γίγαντας Glencore.

Ο ρυθμός των επενδύσεων του Κατάρ στο εξωτερικό αναμενόταν να επιβραδυνθεί εν μέσω κρίσης στον Κόλπο αφού οι γείτονες του - η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν - επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ντόχα επειδή θεώρησαν ότι στήριζε την τρομοκρατία.