Οι αρχές προστασίας δεδομένων από επτά κράτη μέλη της ΕΕ θα συντονίσουν τις νομικές τους έρευνες για τα περιστατικά παραβίασης δεδομένων εκατομμυρίων λογαριασμών των καταναλωτών εταιρείας παροχής υπηρεσιών μετακίνησης Uber, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσε την Τετάρτη (29 Νοεμβρίου) η αποκαλούμενη ομάδα προστασίας προσωπικών δεδομένων του άρθρου 29.

Η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Ολλανδίας είναι η επικεφαλής της ομάδας εργασίας, ενώ συμμετέχουν, ακόμη, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο. Οι έρευνές τους σχετικά με τα πιθανά σφάλματα της Uber θα παραμείνουν σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι αρχές της εκάστοτε χώρας μπορούν να επιβάλλουν διαφορετικό πρόστιμο στην εταιρεία.

Οι ρυθμιστικές αρχές από τις επτά χώρες αποφάσισαν να συντονίσουν τις έρευνές τους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την προστασία προσωπικών δεδομένων την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του άρθρου 29 ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει την υπόθεση στη συνεδρίαση, μετά από ανακοίνωση της Uber που ανέφερε ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία ανήκουν σε 57 εκατομμύρια χρήστες της σε όλο τον κόσμο παραβιάστηκαν το 2016.

Η διευθύνουσα σύμβουλος, Dara Khosrowshahi, αναγνώρισε ότι η εταιρεία δεν ειδοποίησε αμέσως τους καταναλωτές και τους οδηγούς για το περιστατικό. Επιπλέον, εκπρόσωπος Τύπου της Uber αρνήθηκε να σχολιάσει το νέο task-force, προσθέτοντας ότι δεν έχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πόσες από αυτές τις 57 εκατομμύρια παραβιάσεις αφορούν σε λογαριασμούς χρηστών που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος Τύπου της αρχής προστασίας των δεδομένων της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη εντοπίσει τον αριθμό των Γάλλων που επλήγησαν από την παραβίαση δεδομένων της Uber. Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η ολλανδική αρχή ανέφερε ότι εξακολουθεί να διερευνά το περιστατικό.

Οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων στα 16 ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας επιβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας δεδομένων. Οι εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρότερες κυρώσεις για την παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί προστασίας δεδομένων και την παράλειψη αναφοράς των παραβιάσεων αυτών στις αρμόδιες αρχές. Υπό το πρίσμα του αυστηρού κανονιστικού πλαισίου, οι εθνικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν στις επιχειρήσεις πρόστιμα ύψους έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: euractiv.gr