Μετατίθεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων του τιμήματος κάθε άδειας παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, που έπονται της πρώτης δόσης, με τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Με την τροπολογία προβλέπεται ειδικότερα ότι έκαστη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 15 Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους (κατά τα ισχύοντα, ορίζεται ότι κάθε δόση καταβάλλεται εντός μηνός Ιανουαρίου. Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει από 1.1.2019.

«Η πολιτεία, εκτός από καθεστώς νομιμότητας που πέτυχε και επέβαλε στο τηλεοπτικό τοπίο, ενδιαφέρεται και για την ύπαρξη επενδύσεων και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στο χώρο και στον κλάδο» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία.

«Τον Σεπτέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος, γενικού περιεχομένου, κατά τον οποίο αδειοδοτήθηκαν πέντε πάροχοι περιεχομένου αυτής της κατηγορίας. Μετά από επίμονες και πολλαπλές προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης, έλαβαν τέλος 30 χρόνια ανομίας και παράνομης αξιοποίησης ενός δημόσιου αγαθού, και η Ελλάδα απέκτησε επιτέλους τηλεοπτικούς σταθμούς με νόμιμες άδειες», ανέφερε ο Λευτέρης Κρέτσος και αιτιολόγησε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί κατέβαλαν μέσα Σεπτεμβρίου 2018, την πρώτη δόση του τιμήματος ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τις 10 συνολικά δόσεις, για τη 10ετούς διάρκειας άδεια την οποία πλέον κατέχουν. Η πολιτεία, εκτός από καθεστώς νομιμότητας που πέτυχε και επέβαλε στο τηλεοπτικό τοπίο, ενδιαφέρεται και για την ύπαρξη επενδύσεων και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον χώρο και στον κλάδο» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Στην προκειμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το σύντομο χρονικό διάστημα, που παρήλθε από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος καθώς και τις αυξημένες υποχρεώσεις των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών, ιδίως αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις στην παραγωγή πρωτότυπου ποιοτικού και ανταγωνιστικού προγράμματος, όπως προβλέπεται και από τον νόμο 4339/2015 και την κείμενη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, κρίνεται εύλογη και σκόπιμη η παροχή της δυνατότητας στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς για την καταβολή εκάστης των υπόλοιπων δόσεων του τιμήματος, μέχρι τη 15η Μαΐου εκάστου έτους».

ΝΔ και ΔΗΣΥ λειτούργησαν ως αυτόκλητοι υπερασπιστές των καναλαρχών και σήμερα εμφανίζονται ευαίσθητοι για την είσπραξη του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες

«Όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να φέρει τη νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εσείς λειτουργήσατε ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του πορτοφολιού των καναλαρχών», ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, στις αιχμές των βουλευτών της ΝΔ και της ΔΗΣΥ για την τροπολογία με την οποία μετατοπίζεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, για πρώτη φορά, πληρώνουν για την παραχώρηση του δημόσιου αγαθού που λέγεται φάσμα. Εμάς μας ενδιαφέρει και η νομιμότητα, η οποία επήλθε. Τη νομιμότητα, αυτή η κυβέρνηση την έφερε μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, που δυστυχώς εσείς κάνατε τα πάντα να μην αποδώσουν. Τώρα βγαίνετε πολύ ευαίσθητοι, γιατί δεν πληρώνουν οι καναλάρχες», σχολίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Οι καναλάρχες θα πληρώσουν. Ενδεχομένως να έρθουν και οι 5 νόμιμοι καταναλάρχες, μέχρι 31 Ιανουαρίου να πληρώσουν. Τους δίνουμε απλώς μια διευκόλυνση - όντως είναι διευκόλυνση - να πληρώσουν τρεις μήνες αργότερα, γιατί πλήρωσαν τρεις μήνες νωρίτερα. Αυτό έγινε διότι ο νόμος που φέραμε ήταν πάρα πολύ αυστηρός. Προβλέπει 400 άτομα πλήρους απασχόλησης κατ΄ ελάχιστο. Εσείς λέγατε ότι δεν χρειάζεται ελάχιστος αριθμός εργαζομένων. Αυτό πώς χαρακτηρίζεται; Εγώ το λέω δώρο στη διαπλοκή! Το λέω καθαρά δώρο στη διαπλοκή».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επέμεινε, απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΔΗΣΥ: «Η ρύθμιση είναι ανώδυνη. Δεν αναβάλλεται καμία δόση. Μια διευκόλυνση δίνεται, για όσους θέλουν να κάνουν χρήση. Ειδικά στο θέμα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που έχετε αφήσει πολύ καθαρό αποτύπωμα, όχι μόνο γιατί δεν κάνατε ποτέ κανέναν διαγωνισμό. Ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε. Ενώ όταν εμείς επιχειρήσαμε, ουσιαστικά λειτουργήσατε ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του πορτοφολιού των καταναλαρχών".

Νωρίτερα ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «αναβάλλει την πληρωμή των καναλαρχών, και δίνει τράτο στους καναλάρχες, τώρα που ο κ. Χουλιαράκης με εντολή του σαρώνει τα αποθεματικά των φορέων και των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης».

Ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, είχε καταγγείλει την κυβέρνηση, ότι αναιτιολόγητα έφερε στο παρά πέντε ψήφισης του νομοσχεδίου την τροπολογία για τη μετακύλιση της υποχρέωσης είσπραξης εσόδων.