Στο τέλος του μήνα αναμένεται να εκκινήσει η σταδιακή επιστροφή των αναδρομικών σε πάνω από 60.000 παράλληλα ασφαλισμένους.

O ΕΦΚΑ έχει έτοιμο το απαραίτητο λογισμικό για να χορηγήσει -μετά από καθυστέρηση ετών- τις προσαυξήσεις που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση. Οι συνταξιούχοι αυτοί «στερούνταν» εδώ και χρόνια την αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές τους, καθώς παρότι κατέβαλαν διπλές εισφορές δεν λάμβαναν αντίστοιχη σύνταξη.

Αφότου υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης (μετά το νόμο Κατρούγκαλου) δεν κατάφεραν να λάβουν ούτε την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών τους, ούτε να αυξήσουν τον χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Ευνοημένοι είναι οι μη μισθωτοί που βγαίνουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής, καθώς δεν θα αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και θα λαμβάνουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους αυτόματα.

Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις
Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το κυρίως Ταμείο τους, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση από την δεύτερη θέση που κατείχαν.

Επειδή έχουν μεσολαβήσει κάποια χρόνια για τους περισσότερους, το ύψος των αναδρομικών που δικαιούνται προβλέπεται υψηλό.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος δικηγόρος του ΤΑΝ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΑΝ δικαιούται μία προσαύξηση επί της σύνταξης του ύψους 180 ευρώ τον μήνα από τον Μάιο του 2018. Αν πάρει την προσαύξηση αυτή τον Μάιο του 2022, θα πάρει μαζί και τα αναδρομικά 4 ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 8.640 ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΦΚΑ, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος μήνα από τις νέες αιτήσεις, ενώ μέσα στον Μάιο επίσης θα αρχίσουν να βγαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά.

Κάθε μήνα θα μπαίνουν στις πληρωμές παράλληλης ασφάλισης και άλλες κατηγορίες με διπλή ασφάλιση σε Δημόσιο-ΕΤΑΑ, ΔEΗ-ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ κ.λπ.

Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2017 ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης υπολογίζεται ως ενιαίος στον ΕΦΚΑ και δεν δίδεται προσαύξηση, παρά μόνον αυτή που αντιστοιχεί στα παράλληλα χρόνια μέχρι το 2016. Όμως, ο συντάξιμος χρόνος μπορεί να αυξηθεί, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη, λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης.