Εκδόθηκε χθες η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά από τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις του κρίσιμου 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), μετά από αναμονή 1,5 έτους.

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των συνταξιούχων που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση του 2020 και να εισπράξουν και τα αναδρομικά τους, οδηγώντας σε απόσβεση τις αξιώσεις όσων δεν είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, όταν και ψηφίστηκε η διάταξη που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις.

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν χορηγεί αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση δώρων στους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020, όταν και ψηφίστηκε η επίμαχη διάταξη που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες, αποσβένοντας τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα. Έτσι, ισχυροποιείται η αξίωση για αναδρομικά 11μηνου από επικουρικές και δώρα μόνο για όσους είχαν προσφύγει δικαστικά γι αυτό το θέμα έως 31 Ιουλίου 2020» αναφέρει στο insider.gr ο δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργος Κουτσούκος.

«Οδυνηρή η διάψευση των προσδοκιών εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι ευλόγως ανέμεναν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να συμπορευθεί με τις προγενέστερες (και δη αμετάκλητες) δικαστικές αποφάσεις που είχαν χαράξει το δρόμο των διεκδικήσεων για τις κύριες συντάξεις έστω για το περίφημο 11μηνο» τονίζει ο κ. Κουτσούκος.

Μετά την εξέλιξη αυτή, αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν μόνο:

300.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούλιο του 2020 και θα συνεχίσουν δια της νομικής οδού να ζητούν να τους επιστραφούν εντόκως ποσά από 580 έως 3.300 ευρώ.
1 εκατ. ευρώ χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν λάβει καθόλου αναδρομικά το 2020, αρκεί να είχαν υποβάλει προσφυγές έως το τέλος του 2021 (λόγω της παραγραφής αξιώσεων).
«Αμφίρροπη πλέον καθίσταται η έκβαση των δικών, αναφορικά με την διάγνωση της αντισυνταγματικότητας/παρανομίας νομοθετικών διατάξεων, καθώς παρατηρείται διαφορετική θεώρηση/κρίση των νομικών δεδομένων, ακόμη και σε ζητήματα που φαντάζουν όμοια ή ομοειδή» υπογραμμίζει ο κ. Κουτσούκος.

Κερδιμένοι και χαμένοι
Με την απόφαση του ΣτΕ κρίθηκαν τα εξής αναδρομικά:

- Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).

- Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ

- Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δυο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι 1,3 εκατ. συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22 του ΣτΕ και έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτης ανάγκης (δημοσιονομικού χαρακτήρα).

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί για τους συνταξιούχους που μένουν εκτός αναδρομικών είναι η πολιτική λύση, δηλαδή η χορήγηση κάποιου ποσού οριζόντια, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού. Ωστόσο με δεδομένη την δημοσιονομική στενότητα και τα μέτρα κατά της ακρίβειας και την ενεργειακής κρίσης που «τρέχουν» ήδη, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η «εξίσωση» ενός νέου κύκλου αναδρομικών, έστω και αν διανύμουμε μια...άτυπη προεκλογική περίοδο.