Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να εκπνέει στις 29 Ιουλίου 2022 οι λογιστές - φοροτεχνικοί συνεχίζουν να πιέζουν για παράταση της προθεσμίας και στέλνουν επιστολές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τον αυξημένο φόρτο εργασίας των λογιστών αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι για να πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων στις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00 οι λογιστές θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητες καθώς μέσα στις επόμενες 13 ημέρες θα πρέπει να κατατεθούν περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 110.000 δηλώσεις. Όπως λένε από την ΑΑΔΕ, το ηλεκτρονικό σύστημα αντέχει τεχνικά και μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων ημερησίως. Αντίθετα οι λογιστές δηλώνουν ότι δεν αντέχουν και για το λόγο αυτό ζητούν παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Πολλές πλατφόρμες - πολλές φορολογικές υποχρεώσεις
Οι λογιστές επιμένουν για παράταση της προθεσμίας και επικαλούνται αυξημένο φόρτο εργασιών καθώς το τελευταίο διάστημα προέκυψαν δεκάδες νέες υποχρεώσεις, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ, αιτήσεις για fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών ενώ στο τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ δευτέρου τριμήνου 2022 πέραν των μηνιαίων καθορισμένων εργατικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Επίσης, όπως αναφέρουν οι αλλαγές και οι οδηγίες στα myData έχουν δημιουργήσει σύγχυση ενώ σοβαρά προβλήματα στα λογιστικά γραφεία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων Covid τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πολλά γραφεία παραμένουν κλειστά για αρκετές ημέρες. Αυτά, όπως σημειώνουν, αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες.

Προειδοποίηση
Πάντως οι Ενώσεις των Λογιστών έχουν αρχίσει να ενημερώνουν φορολογούμενους και επιχειρήσεις για «την αυξημένη πιθανότητα κινδύνου που θα αντιμετωπίσουν, να υποβληθεί η φετινή φορολογική δήλωση εκπρόθεσμα και μάλιστα χωρίς αυτό να αποτελεί ευθύνη του λογιστή».

Τα πρόστιμα
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ, ακόμη και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ο φορολογούμενος:

- Δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

-Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

-Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία.

-Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.