(upd 13.04) Σε εξέλιξη βρίσκονται σε όλη Ελλάδα οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά. Με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος η οποία κορυφώνεται με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα «να πάρουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει» οι συγκεντρωμένοι καλούν «κάθε εργαζόμενο, σωματείο, συλλογικότητα, που θέλει να παλέψει για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική να μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε σταθμό για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος κόντρα στην υποταγή, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό». Ενώ κυριαρχούν τα συνθήματα «Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά», «Ζήτω, ο Μάης των εργατών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή»

Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ πραγματοποιούν την απεργιακή τους συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαδηλώνουν, όπως τονίζουν «για δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις».

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η πορεία για την Πρωτομαγιά στην οποία συμμετέχουν σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Μουσείο και ορισμένα «μπλοκ» θα κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται τέσσερις συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.

Με συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η εργατική Πρωτομαγιά. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Σπανός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο φετινός εορτασμός βρίσκει τους εργαζόμενους και σχεδόν όλη την κοινωνία σε εξαθλίωση από τις αδιέξοδες τροϊκανές πολιτικές» και απηύθυνε κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «διαδηλώνουμε μαζί με τους εργάτες για να έχουν αυτά που έχουν χάσει και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους».

Με δύο συγκεντρώσεις τα συνδικάτα γιορτάζουν στα Χανιά την εργατική πρωτομαγιά. Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης στην πλατεία της Αγοράς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να παλεύει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον και ειρήνη στην περιοχή». Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αγοράς κατέθεσαν λίγο μετά, στέφανο στο μνημείο εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση. Μήνυμα υπέρ της στήριξης της εργασίας απέναντι σε κάθε νέο μέτρο αλλά και καταδίκης του πολέμου έστειλαν από την πλατεία εκπρόσωποι σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. «Εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στην παλιά πόλη και το Ενετικό Λιμάνι.

Πέρρος/ΠΑΜΕ: Οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, πέρα κι έξω από τον καπιταλιστικό μονόδρομο

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα υπογράμμισε ότι «132 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, συναντιόμαστε και σήμερα για να τιμήσουμε τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος σε όλον τον κόσμο αλλά και τη χώρα μας, να συνεχίσουμε τον αδικαίωτο αγώνα των χιλιάδων νεκρών. Συναντιόμαστε για να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμα φορά τον όρκο μας ότι θα φτάσουμε τον αγώνα, ως την τελική νίκη των λαών. Ως τη μέρα που θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Υπογράμμισε ότι «η εργατική τάξη από την εμφάνιση της μέχρι και σήμερα τίποτα δεν απέσπασε χωρίς το δικό της αγώνα, χωρίς τη δική της οργάνωση, χωρίς τις θυσίες χιλιάδων εργατών και εργατριών, χωρίς τη διαρκή πάλη και μέτωπο απέναντι στην εξουσία των αφεντικών».

«Τον αγώνα για 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ανάπαυσης, 8 ώρες ελεύθερο κοινωνικό χρόνο πριν από 132 χρόνια τον χαρακτήριζαν τρέλα. Την τρέλα του 8ωρου! Σήμερα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τον τεράστιο πλούτο που παράγεται, μας ξαναγύρισαν ενάμιση αιώνα πίσω! Να διεκδικούμε ξανά ελεύθερο χρόνο, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «όποτε το εργατικό κίνημα υποχωρούσε, χάνονταν μέσα σε μια νύχτα δικαιώματα κατεκτημένα με θυσίες. Γι' αυτό και ο αγώνας μας στοχεύει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην άνοδο των αγώνων, κυρίως όμως στην τελική νίκη των λαών».

«Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε σήμερα. Αυτόν τον δρόμο καλούμε να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας. Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας. Στους νεκρούς του Σικάγο, στους νεκρούς εργάτες των πρώτων απεργιών στη χώρα μας, στους εργάτες της 1ης ματωμένης πρωτομαγιά στην Ελλάδα το 1924, στον Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής, την 1η Μάη του 1944» είπε ο κ. Πέρρος.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την απελευθέρωση από σήμερα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε να δώσει καλύτερη συνέχεια στα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας, όταν έστειλε στα νοσοκομεία και στα δικαστήρια νέους ανθρώπους, προστατεύοντας με ΜΑΤ, καταστολή και χημικά το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «όλο και πιο πυκνά μιλούν για έξοδο από τα μνημόνια και για την επερχόμενη τάχα "δίκαιη ανάπτυξη"» και παράλληλα «ψηφίζουν ένα - ένα τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, όπως έκαναν με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σειρά έχουν η Λάρκο, τα νερά και ο κατάλογος μακρύς». «Προετοιμάζουν το επόμενο μνημόνιο ως το "Εθνικό στρατηγικό σχέδιο". Ένα σχέδιο που έχει συνολικά τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, του μαύρου μετώπου που συναντήσαμε, να υπονομεύει και να λυσσάει, γιατί το ΠΑΜΕ τους χάλασε τη σιγή ασυρμάτου που ήθελαν να επιβάλλουν, όταν περνούσαν τα μέτρα, η περιστολή της απεργίας, οι πλειστηριασμοί, οι κόφτες, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και όταν έδιναν γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να βομβαρδίσουν τη Συρία», ανέφερε

«Πρωτοστατούμε στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, κοινωνικές παροχές», είπε ο κ. Πέρρος, επισημαίνοντας ότι «οι συνάδελφοι Μεταλλεργάτες στη Ζώνη, οι Οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα-Ποτά, οι Υγειονομικοί, οι Εκπαιδευτικοί που παλεύουν για προσλήψεις ενάντια στις άθλιες εργασιακές σχέσεις λάστιχο, είναι μόνο ορισμένοι κλάδοι που δείχνουν το δρόμο στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του κινήματος. Έδειξαν το δρόμο της οργάνωσης της πάλης που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι κλάδοι. Έδειξαν το δρόμο της αλλαγής των συσχετισμών, της μαζικοποίησης των Σωματείων, της βελτίωσης της λειτουργίας τους, του ταξικού προσανατολισμού, που είναι οι όροι για την ανασύνταξη του κινήματος».

«Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει, περιμένοντας να καλύτερες μέρες από τα αφηγήματα της "μεταμνημονιακής εποχής" και τη "δίκαιη ανάπτυξη" που του λέει η κυβέρνηση. Η σημερινή αρνητική κατάσταση δεν αλλάζει κάνοντας νέες θυσίες και καταπίνοντας νέα παραμύθια. Οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, πέρα κι έξω από τον καπιταλιστικό μονόδρομο, της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα εναντίον της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των κομμάτων του, των νέων και παλιών αντεργατικών μνημονίων, στην πάλη με προοπτική να κάνουν οι εργαζόμενοι δικό τους τον πλούτο που παράγουν», κατέληξε στην ομιλία του ο Γιώργος Πέρρος.