(upd)Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την εργατική Πρωτομαγιά, στην οποία συμμετείχαν οργανώσεις της αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Μουσείο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα «τόσα χρόνια αγώνες η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία» οι συγκεντρωμένοι είπαν «όχι στην εργασιακή ζούγκλα» και απαίτησαν «δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ -ΕΚΑ για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με κεντρικό σύνθημα το αίτημα για «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Ειρήνη, Εργασιακά Δικαιώματα».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, διεκδικήσεων και ημέρα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τόσα χρόνια και είναι επίκαιρα δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σήμερα ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε 8 χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο από αυτόν, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγική ανασυγκρότηση».

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τιμάμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων καταπατούνται και αμφισβητούνται από όλες τις κυβερνήσεις».

Στην πλατεία Κλαυθμώνος οι κεντρικοί ομιλητές έστειλαν μήνυμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Στους δρόμους για τη σημερινή ημέρα βρέθηκαν επίσης το ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση αλλά και κομματικές οργανώσεις.

Λαφαζάνης: Η φετινή Πρωτομαγιά ελπίζουμε να είναι αφετηρία για να αναγεννηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα

«Μεγάλη τιμή και μεγάλη δόξα σε όλους τους πρωτοπόρους εργάτες της πατρίδας μας που επί δεκαετίες αγωνίστηκαν, έπεσαν και θυσιάστηκαν για τις εργασιακές κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό τούνελ στοχοποίησης, εξαθλίωσης κι αυταρχισμού. Σήμερα όσο ποτέ αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία μεγάλη ανατροπή. Η φετινή Πρωτομαγιά ελπίζουμε να είναι αφετηρία για να αναγεννηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και για να ανδρωθεί ένας νέος συνδικαλισμός», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Με συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά και στη Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι τίμησαν στη Θεσσαλονίκη την εφετινή Εργατική Πρωτομαγιά, όπου κυριάρχησαν συνθήματα κατά των μνημονίων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολέμων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης. «Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει οι αντεργατικές συνθήκες να θεωρούνται κανονικότητα» τόνισε στην ομιλία του ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ανεργία, η «διαρροή εγκεφάλων», η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η υπερφολόγηση σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών, την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος έχουν διαμορφώσει ένας «ζοφερό περιβάλλον», όπου οι διογκούμενες ανισότητες θεωρούνται «κανονικότητα», ενώ χαρακτήρισε ως «μονόδρομο» τον αγώνα για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΔ Ανδρέας Γιακουμής, μίλησε για «ακραία επίθεση» που δέχεται ο εργατικός κόσμος, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο «δόγμα της λιτότητας» πρέπει να είναι πολυμέτωπος.

Μετά τις κεντρικές ομιλίες, διαβάστηκε το ψήφισμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και εψάλη ο Ύμνος των Εργατών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, χωρίς να ακολουθήσει πορεία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, όπως επίσης μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μαζικότερη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών» ο κεντρικός ομιλητής Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είπε πως είναι «παραμύθι» ότι τελειώνουν τα μνημόνια και έρχεται δίκαιη ανάπτυξη.

Κάλεσε τον εργατικό κόσμο να συμμετάσχει πιο μαζικά στους αγώνες, τονίζοντας ότι η «επανάπαυση είναι ολέθρια», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος ενάντια στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, την προσφυγιά και τα εργατικά προβλήματα». «Οι θυσίες και οι νεκροί στις τάξεις μας να είναι σίγουροι ότι άνοιξαν δρόμο που δεν θα τον αφήσουμε να κλείσει ποτέ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ μέσω κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

Άλλες δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, η μία στην Καμάρα, από συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστές κ.ά., και η άλλη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ. Σοφίας, από την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ). Ακολούθησαν πορείες με σημείο κατάληξης το Μνημείο του Εργάτη, στο ΕΚΘ.

Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις στις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Συνδικάτα, συλλογικότητες, ενώσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εργαζόμενοι στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα αλλά και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στο Ρέθυμνο, για ακόμη μία χρονιά, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις στο ΕΚΡ και στο Δημαρχείο της πόλης. Ζητούμενο όλων, η απάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων σε μία κοινωνία, όπως τονίστηκε, που η αξιοπρέπεια των εργαζομένων, των πολιτών, των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αλλά και της μαθητιώσας νεολαίας θα βρίσκεται στις επάλξεις του ενδιαφέροντος από όλους.

Οι συμμετέχοντες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο ζήτησαν με συνθήματα αλλά και ψηφίσματα «να πάψει η εξαθλίωση λόγω των μνημονιακών πολιτικών» καθώς επίσης «να διασφαλιστούν τα κοινωνικά αγαθά και οι κατακτήσεις των εργαζομένων απομακρύνοντας τον κίνδυνο συνέχισης του εργασιακού μεσαίωνα».

Επίσης υπήρξαν αναφορές για τους πρωτεργάτες της Εργατικής Πρωτομαγιάς καθώς επίσης και σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τους κοινωνικούς αγώνες, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση των ανθρώπων.

Εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί συμπαραστάθηκαν στους ναυτικούς και ναυτεργάτες οι οποίοι απεργούν με αποτέλεσμα να μην επιτρέψουν σε πλοίο της γραμμής που εκτελεί το δρομολόγιο Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, να αποπλεύσει.

«Η εργατική Πρωτομαγιά, αποτελεί ορόσημο του αγώνα των ανθρώπων του μόχθου: για σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, και να δημιουργηθεί προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε σε μήνυμα του δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, τονίζοντας ότι: «Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά το διάστημα αυτό η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, καθιερώθηκε η μερική απασχόληση, καθηλώθηκε η ανάπτυξη, και δοκιμάστηκε επανειλημμένως η συνοχή της κοινωνίας μας. Κανένας τομέας δεν έμεινε απρόσβλητος από τις συνέπειες των ταραγμένων καιρών… Στηρίζουμε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην εργασία και στην ανάγκη του να είναι χρήσιμο και δημιουργικό μέλος στην κοινωνία. Η παρατεταμένη κρίση, προϋποθέτει ουσιαστικές συνεργασίες και συλλογική δράση, συνθήκες δημοκρατίας και έμπρακτης αλληλεγγύης για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα ζητήματα των εργαζομένων».

Να σημειωθεί τέλος, ότι στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε και έκθεση ζωγραφικής παιδιών, με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά.