Διαβιβάστηκε σήμερα στην EUROSTAT αίτηση επανεξέτασης της γνώμης που εξέφρασε πρόσφατα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή σύμφωνα με την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο επικουρικής ασφάλισης και υγείας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Την αίτηση επανεξέτασης υπογράφουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος, ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας.

Στην αίτηση επανεξέτασης αναφέρεται εμπεριστατωμένα ότι η γνώμη που εξέφρασε η EUROSTAT βασίστηκε σε παρωχημένα στοιχεία και δεν έλαβε υπόψη τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, την κατάργηση του αγγελιοσήμου, το νέο συμφωνημένο σύστημα εισφορών εργοδοτών/εργαζομένων και την πλήρη απουσία κρατικής χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι προσφεύγοντες πρόεδροι και γ.γ. των Ενώσεων αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χάρη Ταγαρά για την αφιλοκερδή επιστημονική συνδρομή του.

Υπενθυμίζεται ότι η EUROSTAT εξέφρασε τη γνώμη ότι ο φορέας επικουρικής σύνταξης, υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στα ελληνικά ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ), θα πρέπει να ταξινομηθεί στη Γενική Κυβέρνηση, ενώ ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καταθέσει Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, της Ελιάς καθώς και ανεξάρτητοι.

Οι ευρωβουλευτές εξηγώντας ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πλέον έχει τα δικά του έσοδα και μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ζητούν από την Κομισιόν να εξηγήσει τι προτίθεται να πράξει ώστε να αλλάξει την εσφαλμένη γνωμοδότηση της EUROSTAT, η οποία ήταν αποτέλεσμα αξιολόγησης παρωχημένων στοιχείων. Και αυτό γιατί της διαβιβάστηκαν -όπως η Eurostat αναφέρει- από τις Ελληνικές Αρχές στοιχεία έως το έτος 2016, όταν ίσχυε ακόμη ο πόρος του αγγελιοσήμου (20% επί της διαφήμισης). Ο πόρος καταργήθηκε την 16η-9-2016.

Πλέον, σύμφωνα με τον νόμο 4498/2017, τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ είναι εισφορές εργοδοτών/εργαζομένων, οι οποίες προσυμφωνήθηκαν πριν νομοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για την εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων Μ.Μ.Ε. η οποία επίσης προσυμφωνήθηκε ως εργοδοτική εισφορά.
Όσον αφορά την δήθεν “διάσωση” του ΕΔΟΕΑΠ, ο ΕΦΚΑ πράγματι δάνεισε τον ΕΔΟΕΑΠ, επειδή ο δεύτερος, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτό όμως συνέβη γιατί επί ενάμιση χρόνο οι ελληνικές αρχές δεν είχαν προχωρήσει στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, πράγμα που συνέβη τον Νοέμβριο 2017.