Εν μέσω χειροκροτημάτων, αγκαλιών και φιλιών υποδέχθηκαν οι δεκάδες παριστάμενοι στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το «Αθώοι ομοφώνως» του προέδρου για την Ηριάννα και τον Περικλή που δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Μετά από πολυήμερη διαδικασία και με την εισαγγελική πρόταση να ζητά την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου η οποία κήρυξε αθώους τους δύο, που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας.

Μετά από παραμονή ενός ολόκληρου χρόνου στην φυλακή η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής άκουσαν από τον πρόεδρο την κρίση των Εφετών που «ομοφώνως» διατύπωσαν μεταξύ άλλων στο σκεπτικό τους την αρχή πως «οι κοινωνικές επαφές δεν ποινικοποιούνται».

Σύμφωνα με την απόφαση, το δείγμα DNA -πάνω στο οποίο βασίστηκε εν πολλοίς η δημιουργία δικογραφίας για την Ηριάννα και τον συγκατηγορούμενό της- «είναι χαμηλής ποσότητας και ποιότητας εντόνως αμφισβητούμενο». Επιπλέον όπως ανέφερε ο πρόεδρος, ο βασικός μάρτυρας κατηγορητηρίου δεν κρίθηκε αξιόπιστος, ενώ παράλληλα δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό από την άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δύο . Τέλος ούτε στοιχεία για «μισθώσεις για παράνομη δράση προέκυψαν», αλλά ούτε και για παράνομη δραστηριότητα.

Τσίπρας: Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους

«Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν #free_Irianna», γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον λογαριασμό του στο Twitter για την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή.