«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ» είναι ο υπέρτιλος της επίκαιρα ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στο Μουσείο της Ακρόπολης την Δευτέρα το πρωί (10.30 π.μ.).

Στη διάρκεια των εργασιών επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις θα αναλύσουν όλες τις πτυχές του σύγχρονου διακυβεύματος της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ειδικότερα, μέσα από την πρωτοβουλία αυτή η Περιφέρεια επιχειρεί να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος με τεράστιο κόστος σε ζωές και περιουσίες. Κόστος που μεγενθύνεται από τον συνδυασμό της ακραίας έντασης των φαινομένων με την έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων και υποδομών θωράκισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μάνδρα αλλά και οι άλλες πόλεις που επλήγησαν στην πρόσφατη κακοκαιρία ενώ ακραίες καταστάσεις εμφανίζονται συνεχώς όπως ο σημερινός καύσωνας στο Κεμπέκ.

Στο πλαίσιο των εργασιών και βάση των θεματικών ενοτήτων οι σύνεδροι θα διερεύνησούν τις προκλήσεις και θα αναδείξουν τις προοπτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών συνεπειών της, που ολοένα και συχνότερα σημειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ζήτημα του οποίου η πύκνωση και η ένταση το κατέστησαν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου που αναπτύσσεται σε κεντρικό και διαπεριφερεικό επίπεδο. Φόρα στα οποία συμμετέχει και η Περιφέρεια Αττικής με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να συζητάει με τις Περιφέρειες της Μεσογείου τα μεγάλα ζητήματα, που αφορούν "το αρχαίο το σταυροδρόμι", όπως αποκαλούν την Μεσόγειο. Θέματα όπως: η μετανάστευση, το μέλλον της εδαφικής συνεργασίας στη Μεσόγειο, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ενεργειακή απόδοση, το περιβάλλον, η οικονομική και κοινωνική συνοχή…Και κυρίως τις αιτίες του καυτού ζητήματος, της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής, ώστε μέσα από τα κοινά προβλήματα να διερευνηθούν κοινές διαδικασίες αμέσων παρεμβάσεων."Δεδομένου ότι τα ζητήματα αυτά δεν έχουν σύνορα και διαχωριστικές γραμμές και απαιτείται κοινή αντιμετώπιση σε δια Μεσογειακή διασύνδεση και συνέργεια", όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Νάσος Αναγνωστόπουλος στη συνέλευση της Διαμεσογειακής των Περιφερειών της Ευρώπης που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην Πάτρα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στον χαιρετισμό της η περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία των συνεργειών τόσο για την προστασία της Μεσογείου όσο και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δήλωσε ότι «Για την Περιφέρεια Αττικής η προώθηση μέτρων με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις σοβαρές συνέπειες της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

Τόνισε, την ανάγκη της «συναντίληψης, συνεργασίας, συντονισμού όλων των παράκτιων περιφερειακών θεσμών για τη στήριξη ενεργειών, όπως οι επενδύσεις, η έρευνα, η καινοτομία. για τη διάσωση της κοινή περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά». Ανακοίνωσε ότι «σε αυτήν ακριβώς την αλυσίδα πρωτοβουλιών, ενεργειών και πολιτικών εντάσσεται και η απόφασή μας να ενταχθεί η Αττική στο Bologna Charter Initiative. Μια μακρο-θεματική και πολύ-τμηματική πρωτοβουλία, της επαρχίας Εμίλια – Ρομάνα, για μια συνεκτική στρατηγική, για τη διατήρηση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου».

Στο πλαίσιο των εργασιών, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και πολιτικοί κατέδειξαν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο «τοξικός τρόπος ανάπτυξης» στα νότια της λεκάνης της Μεσογείου, αλλά και στο θέμα «των πόρων, της γεωργικής ανάπτυξης και της αστάθειας από το φαινόμενο της ξηρασίας που προκαλούν στη Συρία οι ενέργειες της Τουρκίας (διαχείριση υδάτων Τίγρη και Ευφράτη)

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου εκτέθηκαν όλες οι παράμετροι που καθορίζουν το μέλλον αυτής της κρίσιμης περιοχής. «Σήμερα τα ζητήματα που αφορούν τη Μεσόγειο (αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, κλιματικά, κοινωνικά) πρέπει να αντιμετωπίζονται ολιστικά. Η πολιτική συνοχής και συνεργασίας είναι ο βασικός πυλώνας για την προστασία και την ανάδειξη της λεκάνης της Μεσογείου σε «παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών και των κοινωνιών της" τόνισε η κ Δούρου.