(upds) Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης «έφυγε» από τη ζωή στις 2 μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Σάββατο, σε ηλικία 67 ετών ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, γνωστός αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αντιδικτατορικού αγώνα μέσα από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου», Σταύρος Τσακυράκης. Την λύπη του εκφράζει ο πολιτικός κόσμος.

Ο Σταύρος Τσακυράκης έφυγε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Είχε γεννηθεί στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου το 1951 και βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών. Εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών ενώ ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά της χούντας των Συνταγματαρχών. Για αυτή του τη δράση συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Σχολή Αθηνών, τον Απρίλιο του 2018 έδωσε το Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική τελευταίο του μάθημα σε μία κατάμεστη αίθουσα καθώς θα αφυπηρετούσε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Στο παρελθόν υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης σε ξένα μεγάλα Πανεπιστήμια.

Η κηδεία του Σταύρου Τσακυράκη θα γίνει αύριο Κυριακή στις 5 το απόγευμα από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο Μόλυβο.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα του πολιτικού κόσμου:

Π. Παυλόπουλος: Η Ακαδημαϊκή μας Κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός γνήσιου θεμιστοπόλου

«Η Ακαδημαϊκή μας Κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός γνήσιου θεμιστοπόλου, με άψογη πανεπιστημιακή διαδρομή και ανεπίληπτο δημοκρατικό ήθος» αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη.

Τσίπρας: Δυσαναπλήρωτο κενό

«Αγωνιστής της Δημοκρατίας, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαχητικά αντίθετος στη χούντα και διακεκριμένος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο Σταύρος Τσακυράκης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο μέτωπο της προόδου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter.

Μητσοτάκης: Aφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη

«Αδιαπραγμάτευτο μαχητή της ελευθερίας και του Δικαίου, δηλαδή της ίδιας της Δημοκρατίας μας», χαρακτήρισε τον Σταύρο Τσακυράκη ο πρόεδρος της ΝΔ.


Ν. Βούτσης: Μια σπουδαία προσωπικότητα που διακρίθηκε σε όλη του τη ζωή

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Μια σπουδαία προσωπικότητα που διακρίθηκε σε όλη του τη ζωή, ως ακαδημαϊκός, ως αντιστασιακός αλλά και ως άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή. Αγωνιστής μέχρι το τέλος, ο Σταύρος Τσακυράκης, αντιτάχθηκε με θάρρος κατά της χούντας των Συνταγματαρχών. Κατά την περίοδο αυτή διετέλεσε γραμματέας της ΚΟΣ του Ρήγα Φεραίου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου και βασανίστηκε.
Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε παντοτινός υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η παρουσία του στη δημόσια ζωή, μέσω άρθρων, συγγραμμάτων αλλά και των διαλέξεων του στο Πανεπιστήμιο ήταν δυναμική, με την κριτική του προσέγγιση να προκαλεί πάντοτε ενδιαφέρον».
«Στη σύζυγο και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ: Μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη ένα πλούσιο επιστημονικό έργο

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε συνεπής υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, παλιός «Ρηγάς», αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, που βασανίστηκε επί Χούντας στα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη ένα πλούσιο επιστημονικό έργο αλλά, κυρίως, το υπόδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής του», τονίζει.

ΚΙΝΑΛ: Δυσαναπλήρωτη απώλεια

"Ο Σταύρος Τσακυράκης ενσάρκωσε με απόλυτη πληρότητα τις έννοιες του ακαδημαϊκού και του ενεργού πολίτη. Υπηρέτησε αταλάντευτα με τις ιδέες και τις πράξεις του ένα προοδευτικό πλαίσιο αξιών και ενέπνευσε τους πολίτες με στάση ζωής του. Η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.


Ποτάμι: Σπάνιος αγωνιστής και δάσκαλος/ Δυσαναπλήρωτο κενό

Για έναν σπάνιο Αγωνιστή και Δάσκαλο επειδή ήταν γενναίος στα μικρά και στα μεγάλα, κάνει λόγο το Ποτάμι αναφερόμενο στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 67 ετών.

«Σήμερα δεν χάσαμε μόνο έναν σπουδαίο καθηγητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο, χάσαμε έναν φίλο. Και αυτό το κενό θα είναι για πάντα δυσαναπλήρωτο», τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «Η στήριξη του στο Ποτάμι ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες ήταν καθοριστική. Οι ομιλίες του, οι αρχές του, ήταν ευαγγέλιο για όλους μας. Και μπορεί να έπαψε κάποια στιγμή να είναι ενεργός - “ τι δουλειά έχω εγώ στην πολιτική, εγώ καθηγητής μόνο είμαι” - αλλά δεν έπαψε ποτέ να μας διδάσκει, να μας συμβουλεύει, να μας μαλώνει».

Το Ποτάμι εκφράζει «τα συλλυπητήρια μας στη γυναίκα του Πόπη και σε όσους ειλικρινά τον αγαπούσαν».

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Βαριά κληρονομιά το παράδειγμά του και η διαδρομή του

«Ο Σταύρος Τσακυράκης, αφιέρωσε τη ζωή του στα δικαιώματα και την ελευθερία. Στην προσωπική του ζωή τα χρόνια της χούντας, στην ακαδημαϊκή, όσο και στις δικαστικές αίθουσες. Το παράδειγμα και η διαδρομή του, βαριά κληρονομιά στους φοιτητές του, στους συνεχιστές της σκέψης και της δράσης του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αναφερόμενο στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 67 ετών.

Σημίτης: Βαθιά ουμανιστικό και ανυπότακτο πνεύμα

Με μια λιτή μα και ουσιαστική δήλωση αποχαιρέτισε τον εκλειπόντα καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης:

«Ένα βαθιά ουμανιστικό και ανυπότακτο πνεύμα, με μια σκέψη που αναζητούσε την ορθότητα έξω από τα στερεότυπα, ήταν νομίζω τα απολύτως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Σταύρου Τσακυράκη. Και αυτά, μαζί με τη συνέπεια λόγων και έργων ήταν τα γνωρίσματά του, που τον έκαναν ξεχωριστό και θα μας λείψουν μαζί του», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης.