(upd 2:00 π.μ.) Κρίσιμη είναι η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες πυρκαγιές σε Κινέτα και Ξυλόκαστρο στην Πελοπόννησο, ενώ στην Ανατολική Αττική η κατάσταση είναι τραγική, με τη φωτιά να κατακαίει δάση και σπίτια και να φτάνει στη θάλασσα! Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 56 τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 σοβαρά, από τα πύρινα μέτωπα στην Αττική. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ανατολική και Δυτική Αττική. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, έντονες πλημύρες και καταστροφές...

56 είναι οι εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας, από τους οποίους οι 11 είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κινητοποίησε αμέσως μέσα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής σε εγκλωβισμένα άτομα, στις ακτές του Αγίου Ανδρέα – Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, στις ανωτέρω περιοχές επιχειρούν 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και οι 2 φουσκωτοί λέμβοι του, 5 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού , 1 Ναυαγοσωστικό , Ελικόπτερο και Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, παραπλέοντα σκάφη, Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών , Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και αρκετά ιδιωτικά σκάφη στα οποία επιβαίνουν στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στην περιοχή μεταβαίνει και έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή του υπουργού κ. Κουρουμπλή στην περιοχή της Ραφήνας έχει σταλεί Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου με ιατρικό κλιμάκιο, στο οποίο μεταφέρονται για την παροχή πρώτων βοηθειών οι τραυματίες. Συνολικά το Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. έχει δέκα (10) πλωτά μέσα που επιχειρούν στην περιοχή.

Μεγάλος αριθμός ατόμων έχει περισυλλεγεί από παραλίες και μεταφέρονται σε σημεία υποδοχής που έχουν ορισθεί στην περιοχή της Ραφήνας (Λιμεναρχείο, Δημαρχείο, Πνευματικά Κέντρα, Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, Κέντρο Υγείας).

Επιπρόσθετα, έχουν περισυλλεγεί από το Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER FERRY” εννέα (9) άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας, που επιβιβάσθηκαν σε φουσκωτή λέμβο από ξενοδοχείο και ανοίχτηκαν ανατολικά της Ραφήνας. Επίσης, σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τον λιμένα Ραφήνας εντοπίστηκαν και διεσώθησαν από το ταχύπλοο Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER RUNNER” τρία (3) ανήλικα παιδιά και δύο (2) ενήλικες, όλοι ημεδαποί. Δύο άτομα διεσώθησαν από την Φρεγάτα “Έλλη”. Επιπλέον, αλιευτικό σκάφος εντόπισε και διέσωσε μία (1) γυναίκα ανατολικά της περιοχής Μάτι. Συνολικά από την Θάλασσα έχουν διασωθεί ως τώρα 17 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται ως τώρα, δύο (2) αλλοδαποί, ένας (1) άνδρας και μία (1) γυναίκα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Στο Λιμεναρχείο Ραφήνας έχουν μεταφερθεί τρεις (3) σοροί (ενός ανδρός, μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού) τις οποίες παρέδωσαν για μεταφορά σε πλωτά μέσα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. τα πεζοπόρα τμήματα.

Την επιχείρηση συντονίζουν στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και η φυσική ηγεσία του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Με εντολή του κ. Κουρουμπλή στην περιοχή της Ραφήνας έχει σπεύσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Β' Υπαρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

 Ελεύθερη η διέλευση των αυτοκινήτων στα διόδια

Ελεύθερη είναι εδώ και αρκετές ώρες η διέλευση των αυτοκινήτων στα διόδια, που βρίσκονται κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Η απόφαση ελήφθη με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους.

Συγκεκριμένα ελεύθερα είναι τα διόδια

- Ολόκληρης της Αττικής Οδού (μερικώς από την εκδήλωση της φωτιάς στην Ανατολική Αττική κι από τις 10:30 μ.μ. σε όλο το μήκος)

- Αφιδνών, Μαλακάσας και Καπανδριτίου από τις 11:00 μ.μ.

- Αθηνών - Κορίνθου μέχρι το Κιάτο, από τις 3:00 μ.μ.

Το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει "την παραπληροφόρηση που προσπαθούν να καλλιεργήσουν συγκεκριμένοι κύκλοι, οι οποίοι στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού, δεν συναισθάνονται τις κρίσιμες στιγμές".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους.

Διαρκής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις πυρκαγιές στην Αττική. Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μόσταρ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Τόσκα για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα πύρινα μέτωπα στην Αττική, υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».

«Πριν ξεκινήσω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και έχει να κάνει με τρία παράλληλα μέτωπα στην Αττική, μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική. Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο. Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες, η σκέψη μου είναι εκεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται επίσης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ανατολική και η Δυτική Αττική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.ά.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής. Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Κάλαμος Αττικής

Στη θέση Πανόραμα, στον Κάλαμο Αττικής, εκδηλώθηκε το απόγευμα πυρκαγιά σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Στο σημείο επιχειρούν τώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Καλλιτεχνούπολη, Πεντέλη, Νέος Βουτζάς

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, ενώ οι φλόγες βρίσκονται τώρα μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ, πριν από λίγο, απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα.

Η φωτιά κατευθύνεται τώρα προς την περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να την περιορίσουν. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Οπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Εκτροπή της κυκλοφορίας διενεργείται, εδώ και λίγα λεπτά, σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος, λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Ειδικότερα, η εκτροπή γίνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χροσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής.
Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Σε λίγο πρόκειται να αποσυρθούν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Εκκενώνονται παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, τα ΚΑΑΥ του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι

Μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη, εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή και κατόπιν συνεννοήσεως του δήμου Αθηναίων με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, τα 621 παιδιά, όπως και άλλων κατασκηνώσεων, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μετακινηθούν με μέσα του δήμου Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από το δήμο Αθηναίων, είναι δυο υδροφόρα οχήματα για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Κινέτα και Πεντέλη. Ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, έως ότου υποχωρήσουν οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Κινέτα

Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι σε πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, στα όρια Κορινθίας - Δυτικής Αττικής. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, ενώ έχουν καεί πολλά σπίτια. Στην κατάσβεση συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Περιφέρεια Αττικής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν σκληρή μάχη κόντρα στις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενισχύονται συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Συνδρομή του δήμου Μεγάρων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα, που έχουν προκύψει εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Κινέτα, έχει εγκατασταθεί στο ΚΑΠΗ της Κινέτας (τηλ: 22960 65700), κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και διασώστες κι είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης το ΚΑΠΗ Μεγάρων (τηλ:22960 89150) παραμένει ανοικτό συνεχώς και υπάρχει κλιμάκιο υπαλλήλων του Δήμου για να προσφέρει συνδρομή σε όσους έχουν ανάγκη για στέγη και οποιαδήποτε φροντίδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Μεγάρων το Κλειστό Γυμναστήριο στο Εθνικό Στάδιο της πόλης (τηλ: 22960 81088) είναι και παραμένει ανοικτό, για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν και χρειάζονται γενικώς στέγη, νερό, φαγητό και ιατρική φροντίδα. Στο τηλέφωνο 22960 81841 (γραφείο Δημάρχου Μεγαρέων) εν τω μεταξύ μπορεί να επικοινωνήσει όποιος έχει ανάγκη .

Κόρινθος: Σε εξέλιξη φωτιές στην Κορινθία – Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Πελοπίδα Καλλίρη

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στην Κορινθία, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος, προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, «στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας υπάρχουν πύρινα μέτωπα από το Ισθμό μέχρι και την περιοχή της Κινέττας, και συγκεκριμένα στις περιοχές Άγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπάρχουν δύο ακόμη πύρινα μέτωπα στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου. Όσον αφορά στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Πελοπίδας Καλλίρης δήλωσε ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα της αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε απόψε στην Κορινθία και συγκεκριμένα στην περιοχή Κατακάλι. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μακριά από τα άλλα πύρινα μέτωπα που υπάρχουν στο νομό.

Άγιος Φανούριος, Αποκόρωνας, Χανιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, κοντά στον Άγιο Φανούριο και η οποία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, καίει εκτάσεις με ελαιόδεντρα και δασική έκταση και κατευθύνεται προς την περιοχή της Γεωργιούπολης φθάνοντας μέχρι τις αυλές σπιτιών στις Βρύσες.

Η φωτιά που αυτή την ώρα βρίσκεται έξω από τα όρια του χωριού Βρύσσες και στις περιοχές Νίπος, Μετόχι και Καλαμίτσι, εξελίχθηκε σε ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων παράλληλα της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου, καίγοντας δασική και αγροτική έκταση - ενώ ζημιές υπέστησαν τα δίκτυα υποδομής του δήμου και το δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς κάηκαν περίπου 15 στύλοι με αποτέλεσμα να εχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή. 

Ζημιές έχει υποστεί και το ζωικό βασίλειο, ενώ οι φλόγες απείλησαν υπό ανέγερση οικοδομή και αποθήκη μέρος της οποίας υπέστη ζημιές. Ωστόσο ακριβής αποτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει όταν η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών στις Βρύσσες, ενώ τη μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές πεζοπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ ρίψεις νερού έκαναν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Παράλληλα κάτοικοι της περιοχής με ό,τι μέσα διέθεταν, προσπαθούσαν να διασώσουν τις περιουσίες τους. Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ από τις 8 το βράδυ αποκαταστάθηκε σταδιακά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου που είχε διακοπεί από τις 3 μετά το μεσημέρι.

Η φωτιά για την κατάσβεση της της οποίας επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα από όλη την Κρήτη με την συνδρομή και δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων εξελίσσεται σύμφωνα με κ. Κουκιανάκη σε ένα μέτωπο περίπου 10 χιλιομέτρων παράλληλα της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνης όπου και υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας λόγο των πυκνών καπνών και της μειωμένης ορατότητας.

Για την παροχή των πρώτων βοηθειών διακομίσθηκαν σε νοσηλευτικές μονάδες τουλάχιστον 5 πολίτες που αντιμετώπιζαν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα.

Σε εξέλιξη, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές, βρίσκεται πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στο χωριό Κακόπετρος του δήμου Πλατανιά.

Αλεξανδρούπολη: Πυρκαγιά σε πευκοδάσος στην περιοχή της Λευκίμης του δήμου Σουφλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα σε πευκοδάσος, βορειοανατολικά της Λευκίμης και βορειοδυτικά του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά εκδηλώθηκε από κεραυνό στη διάρκεια ξηρής καταιγίδας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, απ' όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες κλιμακώνονται συνεχώς.

Στο μεταξύ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της περιφερειακής ενότητας Έβρου, με μηχανήματα προωθητές γαιών και μπουλντόζες, ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, δεδομένου ότι η φωτιά μαίνεται σε δυσπρόσιτη περιοχή. Σημειώνεται ότι το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που από τις 15 Ιουλίου έχει ως βάση το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, από νωρίς το πρωί μετέβη στην Αττική για να συνδράμει στην κατάσβεση των εκεί εν εξελίξει πύρινων μετώπων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ