Στο 50% κλείδωσε η διαγραφή οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΚΕΑΟ.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η εγκύκλιος του εξειδικεύει τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση και προβλέπει πως στη ρύθμιση που προσφέρει έως και 120 δόσεις, μπορούν πλέον να ενταχθούν και οφειλές του 2017, όπως επίσης και μεγαλύτερα από 50.000€ χρέη.

Συνεπώς σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα και χρέη προς τον ΕΦΚΑ από 20.000 έως 125.000 ευρώ (αρκεί να υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους) το ΚΕΑΟ χορηγεί ρύθμιση μόνο αν ο λόγος του χρέους (αφού αφαιρεθεί το 85% των προσαυξήσεων και τόκων) προς το εισόδημα είναι μικρότερος ή ίσως του 8.

Οι προτάσεις ρύθμισης έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :
Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους
Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120
Μείωση του αριθμού των δόσεων βάσει του 1/3 του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος

Για τους μεγαλοοφειλέτες, με χρέη που υπερβαίνουν τις 125.000 ευρώ το ΚΕΑΟ χορηγεί ρυθμίσεις μόνο εφόσον προσκομίζεται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρούνται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους.

Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης μπορούν να περιλαμβάνουν διαγραφή βασικής οφειλής έως και 50%, αρκεί να τηρούνται δυο βασικοί κανόνες :
-η διαγραφή βασικής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων απαγορεύεται
-η διαγραφή βασικής οφειλής δεν επηρεάζει ασφαλιστικά δικαιώματα τρίτων.