Δέσμη μέτρων στήριξης των τριών δήμων της Αττικής που επλήγησαν από τις προχθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που συνεδρίασε σήμερα συμβολικά στο δημαρχείο της Ραφήνας, παρόντος του δημάρχου της, Ευάγγελου Μπουρνού.

Μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ αποφάσισε:

- Τη χορήγηση, από δικούς της πόρους, έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 200.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους τρεις δήμους για τους δημότες τους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους.

- Να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να χορηγήσει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οικονομική βοήθεια 500.000 ευρώ επίσης για κάθε έναν από τους τρεις πληγέντες δήμους.

- Όλοι οι δήμοι της χώρας να εγκρίνουν και να διαθέσουν, με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες, οικονομική ενίσχυση στους τρεις πληγέντες δήμους.

Πέραν αυτών, όπως ανάφερε, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, η ΚΕΔΕ, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση και άλλων φορέων προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες δήμοι αλλά και οι πολίτες τους.

Ήδη, ήρθε σε συνεννόηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) το οποίο προσφέρθηκε να συνδράμει στην καταγραφή ζημιών, με πιστοποιημένους πολιτικούς μηχανικούς, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα σχετικά συνεργεία που έχουν ήδη συγκροτηθεί από το υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο. Επίσης, δήμοι που διαθέτουν κατασκηνώσεις, όπως ο δήμος Αθηναίων, έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν παιδιά από τις πληγείσες περιοχές.

Ακόμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευάγγελου Λέκκα, η ΚΕΔΕ να αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους στις καμένες περιοχές.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για όποια αντιπλημμυρικά έργα προταθούν, θα δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή τους, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στον καθαρισμό των ρεμάτων.