(Συνεχείς ενημερώσεις) Σοβαρές ζημιές και πολλά προβλήματα στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια και την Φθιώτιδα αφήνει πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς», ο οποίος πέρασε από την Αττική και κινείται προς τα Βορειοανατολικά. Βυθίσεις και καταστροφές σκαφών στην Πελοπόννησο. Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, διακόπηκε στη Λεωφόρο Μαραθώνος

Κανονικά διεξάγεται πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος και Κυανής Ακτής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Εκτροπή της κυκλοφορίας γίνεται από Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Αργιθέας και λεωφόρο Μαραθώνος.

Συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική, καθώς δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ η Πυροσβεστική έλαβε από τις 06.00, 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και κοπές δένδρων, κυρίως στα Μέγαρα, στην Καλλιθέα, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή και στο Μοσχάτο.

Σημειώνεται ότι χθες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η Πυροσβεστική έλαβε συνολικά πολλές κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία καθώς και αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Αναλυτικά, έλαβε 162 κλήσεις στην αττική, 543 στην Κορινθία, 111 στην Αργολίδα, 102 στην Μεσσηνία, 60 στη Λακωνία και 40 στην Εύβοια.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Προβλήματα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχουν δημιουργηθεί σε πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν το πρωί τέσσερα δρομολόγια για Κυκλάδες, ενώ τέσσερα εκτελέστηκαν. Από το λιμάνι της Ραφήνας όλα τα δρομολόγια των πλοίων παραμένουν ανεκτέλεστα.

Από το Λαύριο είναι σε ισχύ απαγόρευση απόπλου για Κέα. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Γλύφα Φθοιώτιδας-Αγιόκαμπος και Βόλος-Σποράδες. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Σοβαρές ζημιές σε Εύβοια και Φθιώτιδα

 «Μετρά τις πληγές της» η Φθιώτιδα και η Εύβοια μετά το πέρασμα του «Ζορμπά», ενώ η Πυροσβεστική αναζητά ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που αγνοείται στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι.

Στο Μαντούδι, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνει ο χείμαρρος και μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφταναν στις αρχές μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις. Ωστόσο, γύρω στις 6 τα ξημερώματα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα ένας αλλοδαπός ο οποίος μάλιστα όπως σημείωσε «πρόλαβε να περάσει με το αυτοκίνητό του το συγκεκριμένο χείμαρρο χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας, αλλά και της Αταλάντης σήμανε η συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.-

Λίγο αργότερα οι εκκλήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας καθώς το νερό που έπεφτε και ο αέρας ήταν πρωτοφανής για την περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις στου ΑΠΕ-ΜΠΕ, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα «το πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και περνά απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο». Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη περιοχή των Ψαχνών και τις Λίμνης που είχαμε φωτιές».

Υπογράμμισε επίσης ότι «αν δεν είχαμε προλάβει να κόψουμε την κυκλοφορία των ΙΧ στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους»,

Στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό» σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα, που όπως σημειώνει «ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και την πολιτικής προστασίας υπάρχουν στην περιοχή για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα με ανθρώπους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Θεολόγου και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκαν η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Πυροσβέστες, εκτός από αντλήσεις που χρειάστηκαν να κάνουν μέσα στη νύχτα, ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στα οποία βρίσκονταν άνθρωποι.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για ένα ζευγάρι Αμερικανών που εντοπίστηκαν στο όρος Χλωμό κοντά στην Αταλάντη καθώς κόλλησε το ΙΧ στις λάσπες και ζήτησαν βοήθεια για να εντοπιστούν τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες από πυροσβέστες και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην Αταλάντη.

Βυθίσεις και καταστροφές σκαφών στην Πελοπόννησο

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.

Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

Στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος ''DOC'S REMEDY'' σημαίας Σουηδίας. Μετά από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ιδίες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους. Το ιστιοφόρο πρόκειται να ανεκλυσθεί με μέριμνα των ιδιοκτητών. Στο μεταξύ δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στον λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου, λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρο.

Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

Αντιπερειάρχης Αργολίδας: Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι τόσο μεγάλες

«Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Άργους διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλες, όπως εκτιμούσαμε χθες το βράδυ και γενικά μπορούμε να πούμε ότι αντέξαμε», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, 13 συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονται στο Άργος και στην Νέα Κίο για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Αργολίδα έχουν γίνει 112 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.

Επίσης, ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος ανέφερε υπάρχουν κάποιες ζημιές στην περιοχή του Κιβερίου, όπως στην διώρυγα του Αναβάλου, ενώ όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, είπε ότι όλοι οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι, προσθέτοντας ότι μηχανήματα της Περιφέρειας καθαρίζουν τα οδοστρώματα.

Σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι από χθες το βράδυ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση.
Τέλος, όσον αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες, ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος είπε ότι αναμένονται σήμερα στην Αργολίδα κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας: Σχεδόν όλη η Κορινθία έχει πληγεί

Σχεδόν όλη η Κορινθία έχει πληγεί από το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας, αλλά οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο δήμο Βέλου - Βόχας και ιδίως στο Βραχάτι, όπως επίσης και στους δήμους Ξυλοκάστρου και Κιάτου, ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης, Πελοπίδας Καλλίρης.

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες, λόγω πτώσης δέντρων και στύλων ρεύματος, αλλά όπως μας έχουν ενημερώσει από τον ΔΕΔΔΗΕ από σήμερα το πρωί ενισχυμένα συνεργεία θα εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών».
Όσον αφορά τις ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ο Πελοπίδας Καλλίρης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «από σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής», ενώ όπως συμπλήρωσε, «στην χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε να μείνουν ανοικτές σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων, ώστε οι κάτοικοι να προσέρχονται και να δηλώνουν τι ζημιές έχουν υποστεί.»

Όπως εκτιμά ο αντπεριφερειάρχης, «μέχρι τις απογευματινές ώρες αναμένεται να έχουμε μια πρώτη εικόνα τους μεγέθους της καταστροφής, κυρίως στους δήμους Βέλου - Βόχας, Ξυλοκάστρου και Κιάτου.

Επίσης, ο Πελοπίδας Καλλίρης είπε ότι «όσοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να παραμείνουν στα σπίτια, λόγω των πλημμυρών, φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια».
Σχετικά με τις ζημιές στις υποδομές, ο Πελοπίδας Καλλίρης ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί πολλοί αγροτικοί δρόμοι, ενώ όσον αφορά στις καλλιέργειες εκτίμησε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες.

Στην συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν επίσης ζημιές στον δήμο Κορίνθου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αλμυρή και Κόρφου, ενώ στο δήμο Νεμέας υπάρχουν ζημιές στην αγροτική οδοποιία.

Αναφερόμενος στο χθεσινό κύμα κακοκαιρίας, είπε ότι «το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού», προσθέτοντας ότι ήταν σημαντική η βοήθεια από την πλευρά της Πυροσβεστικής, αφού περίπου 120 πυροσβέστες με 30 οχήματα, μεταξύ των οποίων και ερπυστριοφόρα, απεγκλώβιζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα και έκαναν αντλήσεις υδάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νομό Κορινθίας έχουν γίνει 640 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Κόρινθος: Πολύ μεγάλες οι ζημιές και τα προβλήματα 

Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και τα προβλήματα, τόσο μέσα στις πόλεις, όσο και σε κοινότητες στους δήμους Σικυωνίων, Βέλου - Βόχας και Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης 'Αγγελος Παπαγγελόπουλος, μετά την αποψινή συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου.

Ειδικότερα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «τόσο στις πεδινές, όσο και στις ημιορεινές περιοχές, δρόμοι έχουν κατακρημνιστεί, ενώ μεγάλος αριθμός κοινοτήτων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.»

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δρόμος μέσα στο Κιάτο υπέστη καθίζηση τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.»

Επίσης, πρόσθεσε ότι «έχει καταγραφεί υπερχείλιση των περισσοτέρων ποταμών και χειμάρρων», ενώ όσον αφορά τα προβλήματα μέσα στις πόλεις, το πρωί της Κυριακής συνεργεία των δήμων αναμένεται να κάνουν αναλυτική καταγραφή των ζημιών.

Ο 'Αγγελος Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι «και στους τρεις δήμους επιχείρησαν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και 12 συνεργεία της ΕΜΑΚ με 31 οχήματα, που ασχολήθηκαν με αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας.»

Σχετικά με τον θάνατο ενός άνδρα, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια», ενώ σχετικά με έναν αγνοούμενο, είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες, πως είναι καλά στην υγεία του.»

Βροχερός ο καιρός σήμερα σε Μακεδονία και Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση θα υπάρξει από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ίδιος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη με τους ανέμους να φθάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει μέχρι και τους 18 βαθμούς Κελσίου.