«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την εντολή προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για τα κονδύλια στο μεταναστευτικό. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ζητεί την παρέμβαση της OLAF για το συγκεκριμένο θέμα.

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο. Θεωρούμε τους ελέγχους επιβεβλημένους αλλά και ευπρόσδεκτους. Ας γίνει διερεύνηση σε όλα τα επίπεδα», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την απόφαση της κ. Δημητρίου, να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών για κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία μεταξύ των άλλων, περιέχουν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Ήδη, η Μαριάννα Ψαρουδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Ηλιόπουλο, διευθυντή της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, μετά τις καταγγελίες του για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία μεταξύ των άλλων, περιέχουν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Παρέμβαση της OLAF ζητάει από την Ευρωβουλή ο Ν. Μαριάς

Την παρέμβαση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης, OLAF, σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ στο προσφυγικό, ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με αφορμή τη συζήτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μεσόγειο και την παροχή στήριξης της ΕΕ στις τοπικές και περιφερειακές Αρχές.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαριάς, «υπήρχε υπόσχεση για μετεγκαταστάσεις 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 70.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι τα κονδύλια τα οποία δόθηκαν και δόθηκαν αρκετά πήγαν στις ΜΚΟ και οι ΜΚΟ έκαναν πάρτι και δεν αξιοποίησαν αυτά τα κονδύλια σωστά και έχουμε την κατάντια στη Μόρια».

Απαντώντας ο παρευρισκόμενος Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ άφησε ανοιχτό το ζήτημα παρέμβασης της OLAF, προκειμένου να ελέγξει τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ στο προσφυγικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ