Την εφαρμογή άμεσων μέτρων ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό της 26ής Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο, προβλέπει απόφαση που υπεγράφη σήμερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Μέτρα στήριξης των κατοίκων ανακοίνωσε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος  Κοντονής.

Με βάση την απόφαση, στις πληγείσες επιχειρήσεις και στους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:

Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Μέτρα στήριξης των κατοίκων, μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε ο Στ. Κοντονής

Μέτρα στήριξης για τους κατοίκους της Ζακύνθου, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα και ο βουλευτής του νησιού και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

«Πετύχαμε μια σειρά από αποφάσεις με άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και εντολές που δόθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντονής και ανακοίνωσε «αναστολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που περιλαμβάνεται και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ μετά την παρέλευση του εξαμήνου της αναστολής πληρωμών για τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχεται η δυνατότητα νέας εξάμηνης ή δωδεκάμηνης ρύθμισης».

Σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο, ο βουλευτής προανήγγειλε «έκτακτη χρηματοδότηση 100.000 ευρώ τους επόμενους μήνες, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2019».

Ο κ. Κοντονής έκανε ειδική αναφορά στη φυλάκιση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, σχολιάζοντας: «Αν μακρινός συγγενής υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέκεται σε τέτοιες καταστάσεις θα είχαν ξεσηκωθεί τα κανάλια των Αθηνών για να μας λένε ειδού οι κλέφτες. Τώρα έχουμε τέταρτο υπουργό εμπλεκόμενο, που δίχνει το μέτρο της διαφθοράς και της διαπλοκής που επί χρόνια υπήρχε στο τόπο μας. Εδώ που φτάσαμε δεν φτάσαμε τυχαία, στα μνημόνια και στη φτωχοποίηση και μάλιστα συνδυάζεται αυτή η ευαίσθητη κατάσταση με τον κρίσιμο τομέα της άμυνας της χώρας, ένα πράγμα ιερό για τον ελληνικό λαό, ο οποίος προσφέρει από το υστέρημά του για να ενισχύεται η εθνική άμυνα και να είναι απρόσβλητη η χώρα από οποιανδήποτε επίθεση».