(Ενημέρωση 16:50) Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψε η ένταση και οι αποχωρήσεις, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να απορρίψει ένα από τα βασικά κομμάτια της συμφωνίας Κυβέρνησης - Εκκλησίας, την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών. 

Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία, να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας κληρικών και να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, αποφάσισε ομόφωνα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Ειδικότερα, τα τρία σημεία που κατέληξε ομόφωνα η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν της, είναι:

  1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
  2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
  3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε για το προσύμφωνο της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επισήμανε πως είναι πρόταση -και το υπογράμμισε- ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.

Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο.

Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή τουλάχιστον τώρα, εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος, κατέστησε σαφές.

Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον αρχιεπίσκοπο. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν είναι δύσκολο να θεωρηθεί πως οι Ιεράρχες τον αμφισβητούν, από την στιγμή που δεν αποδέχτηκαν την συμφωνία που ετοίμασε με τον πρωθυπουργό.