Για τις 17 Ιανουαρίου διεκόπη η εκδίκαση της υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου της συνεταιριστικής τράπεζας Λέσβου - Λήμνου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Μυτιλήνη.

Στο εδώλιο του κατηγορημένου σε αυτήν την πρώτη δίκη της, υπό εκκαθάριση, Συνεταιριστικής Τράπεζας, κάθονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου 2004-2005, υπάλληλοι και ο δανειολήπτης των «θαλασσοδανείων» που ζημίωσαν τελικά την Τράπεζα με πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη, κατέθεσαν τρεις μάρτυρες κατηγορίας. Ο ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θόδωρος Διγιδίκης, και ο επίτροπος που τοποθετήθηκε στη Συνεταιριστική Τράπεζα το 2005, Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης, υπήρξαν «καταπέλτες» σχετικά με τους κατηγορουμένους. Και ανέπτυξαν τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι καλύπτοντας ακάλυπτες επιταγές με χρήματα τα οποία στη συνέχεια κάλυπταν, μετατρέποντας τα σε δάνεια προς το συγκεκριμένο δανειολήπτη-κατηγορούμενο.

Επίσης, εξετάσθηκε και ο διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Bασίλης Βαγιάκης, ο οποίος και τοποθετήθηκε μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου διευθυντή, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για το σκάνδαλο και είναι κατηγορούμενος. Ο κ. Βαγιάκης κατέθεσε ότι οι πρακτικές αυτές ήταν «σύνηθες φαινόμενο», αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε, «από κάποια στιγμή και μετά χάθηκε ο έλεγχος».

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων προσπάθησαν να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε παρανομία, αλλά τα όσα συνέβησαν ήταν στο πλαίσιο συνήθους πρακτικών του τραπεζικού συστήματος στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που έδινε «εύκολο χρήμα» αλλά και «συμβασιοποιούσαν» οφειλές προσπαθώντας να καλύψουν τις τράπεζες. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, τον Αύγουστο του 2005 η Τράπεζα, παρά την αποκάλυψη του σκανδάλου, εξέδωσε μπλοκ επιταγών στον κατηγορούμενο επιχειρηματία.

Ο πρώτος κύκλος καταθέσεων ολοκληρώθηκε, χθες, με την κατάθεση του εσωτερικού ελεγκτή της Συνεταιριστικής Τράπεζας το διάστημα 2003-2007, Νίκου Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ότι εγγράφως είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και προφορικά τον Γενικό Γραμματέα για κάλυψη επιταγών ύψους άνω των δυο εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της Τράπεζας. Στις 17 Ιανουαρίου θα συνεχισθεί η εξέταση του κ. Σαμαρά από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Πάντως όπως ομολογείται η διαδικασία εξελίσσεται εξαιρετικά αργά, αφού σε τέσσερις μέρες δεν κατέθεσαν παρά τέσσερις από τους μάρτυρες κατηγορίας χωρίς καν να ολοκληρωθεί η εξέταση του τέταρτου. Συχνά, η δίκη διακόπτεται, ενώ κατηγορούμενοι και συνήγοροι υπεράσπισης διακόπτουν τη διαδικασία προβάλλοντας διάφορες αιτιάσεις ή απαντώντας ως δεν δικαιούνται στους μάρτυρες κατηγορίας. Η όλη διαδικασία αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ας σημειωθεί ότι τον ερχόμενο Μάρτιο ακολουθεί μια δεύτερη δίκη με τους ίδιους σχεδόν κατηγορούμενους σε επίπεδο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ έπονται και άλλες που αφορούν άλλα ανάλογα σκάνδαλα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας, που προκάλεσαν την απώλεια από την τοπική αγορά συνολικά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.