(upd 12:45) Η κακοκαιρία «Σοφία» βρίσκεται πλέον σε φάση σταδιακής υποχώρησης το Σάββατο, όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός, δηλαδή θα υπάρχουν αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές και εξασθένηση στη συνέχεια σήμερα στη Θεσσαλονίκη.Η θερμοκρασία στους 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη θα είναι πυκνές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως -3 βαθμούς).

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Σε ποιες περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου καταγράφονται προβλήματα

Το χιόνι και ο παγετός εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στα παρακάτω σημεία:

  • Στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, από το 15ο, έως το 40ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Μεσσηνίας και από το 40ο χιλιόμετρο, έως το 46ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Λακωνίας.
  • Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας, στο νομό Αρκαδίας.

Επίσης, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές του νομού Αρκαδίας:

  • Στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου, από το 34ο, έως το 75ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης, από το 12ο, έως το 23ο χιλιόμετρο.
  • Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, από το 5ο, έως το 25ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Καστρίου -Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου - Άστρους από το 20ο, έως το 52,5ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά- Γερακίου από το 15ο, έως το 45ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Άστρους - Τρίπολης.

Στην Κορινθία, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

  • *Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούργιας, από το 1ο, έως το 17 χιλιόμετρο.
  • *Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Γυφτάκης, ο παγετός έχει καλύψει μεγάλος μέρος της Αχαΐας και όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν από νωρίς το πρωί με προτεραιότητα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία Τονίζει ότι είναι ανοικτοί σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν προς Καλάβρυτα, ενώ είναι σε εξέλιξη βρίσκεται ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου από Αίγιο προς Καλάβρυτα, μέσω Πτέρης. Επίσης εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν και στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης από την Αγία Τριάδα προς την Λαμπεία της Ηλείας.Στο νομό της Ηλείας, σημειώθηκαν το πρωί χιονοπτώσεις στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, σε ορεινές κοινότητες της Ζαχάρως και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμπείας.

Καταλήγοντας ο Νίκος Γυφτάκης, σημειώνει ότι «όλες αυτές τις ημέρες της κακοκαιρίας επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού.»

Αιτωλοακαρνανία: Παγετός σε όλο το επαρχιακό δίκτυο

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Γιάννης Τέγας, υπάρχει πρόβλημα με τον παγετό σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ.

Όμως, όπως προσθέτει, όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του εθνικού και επαρχιακού δικτύου είναι ανοικτοί, ενώ μηχανήματα επιχειρούν μέσα σε ορεινές κοινότητες, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Ζακυνθος: Κλειστοί οι δρόμοι από το χιόνι και τον πάγο στα ορεινά του νησιού

Στα λευκά ντύθηκαν από νωρίς τη νύχτα τα περισσότερα ορεινά χωριά της Ζακύνθου ενώ έχει διακοπεί η συγκοινωνία σε πέντε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Πρόκειται για τους δρόμους Μαχαιράδο - Κοιλιωμένου, Λιθακιάς - Αγαλάς - Κοιλιωμένου, Αγίας Μερίνας - Γύρι και Κατασταρίου - Βολιμών.

Ήδη στους δρόμους αυτούς εργάζονται συνεργεία του Δήμου Ζακύνθου προκειμένου να αποκαταστήσουν την διέλευση των οχημάτων.

Οι θερμοκρασίες στη Ζάκυνθο είναι πολύ χαμηλές αλλά αναμένεται βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες. Ωστόσο η κακοκαιρία αναμένεται να επανέλθει από αύριο το απόγευμα.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και της χιονόπτωσης που υπάρχει απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων σε όλο το ορεινό εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο.

Συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και αυτές να γίνονται μόνο με οχήματα τύπου τζιπ ή με την υποχρεωτική χρήση αλυσίδων.

Μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου επιχειρούν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες: Προβλήματα λόγω ισχυρών ανέμων σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τη Ραφήνα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι.

Από το Λαύριο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για την Κέα, ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός,Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

Χειμωνιάτικο παραμένει και σήμερα το σκηνικό του καιρού στη Μακεδονία, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, απαραίτητη κρίνεται και σήμερα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν και κλειστοί δρόμοι.

Συγκεκριμένα, στο νομό Ημαθίας αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία:

  • Από το 82 έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)
  • Στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια
  • Από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας - Δασκίου
  • Στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Ροδοχωρίου
  • Στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Αρκοχωρίου

Στο Κιλκίς, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 5 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας - Λιβαδίων, ενώ στο νομό Πιερίας από το 23 έως το 44 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης - Ελασσόνας και στην Επαρχιακή Οδό Πλαταμώνα - Παλαιού Παντελεήμονα. Στις Σέρρες, όσοι οδηγοί αποφασίσουν να μετακινηθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 19 έως το 27 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών - Λαϊλιά.

Πολλά είναι τα σημεία στο νομό Χαλκιδικής, στα οποία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη. Συγκεκριμένα:

  • Από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
  • Από το 54 χιλιόμετρο (Διασταύρωση Παλαιοκάστρου) της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου
  • Από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη)
  • Από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου)
  • Από το 51 έως το 59 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
  • Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος
  • Επαρχιακή Οδό Αρναίας - Στανού
  • Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου - Μεγάλης Παναγίας
  • Επαρχιακή Οδό Παλαιοκάστρου - Ταξιάρχη
  • Δασική Οδό Ταξιάρχη - Παλαιόχωρας
  • Δασική Οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη
  • Εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικά σημεία σε Χαλκιδική και σε τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων, αποφάσισαν η διεύθυνση αστυνομίας Χαλκιδικής και η Τροχαία Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και λεωφορείων οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:

  • στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου από το 29ο έως το 60ο χιλιόμετρο,
  • στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 49ο έως το 116ο χιλιόμετρο,
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο,
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) από το 49ο έως το 63ο χιλιόμετρο,
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο (Παλαιόκαστρο έως Αρναία),
  • στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας,
  • στην Επαρχιακή Οδό Αρναίας - Στανού,
  • στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς - Γοματίου - Ιερισσού,
  • στην Επαρχιακή Οδό Ρεντίνας - Ουρανούπολης από το 15ο έως το 61ο χιλιόμετρο,
  • εντός Δημοτικών Διαμερισμάτων Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου, Βάβδου, Γαλάτιστας, Σανών και Δουμπιών.

Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα η κυκλοφορία θα διεξάγεται στα παραπάνω σημεία μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο μεταξύ, με απόφασή της η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση - παγετός) σε τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 15.30 ώρα, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανίων, από την Χ/Θ 18+000Κόμβος Ν.Ρυσίου έως την Χ/Θ 32+000 όρια με Ν.Χαλκδικής.

Από τις ανωτέρω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, η κυκλοφορία των οποίων θα διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Απαγόρευση κίνησης οχημάτων στην εθνική οδό χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, αποφάσισε η αστυνομική διεύθυνση Πιερίας

Απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην εθνική οδό χωρίς τη χρήση αντιολοσθητικών αλυσίδων, αποφάσισε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η αστυνομική διεύθυνση Πιερίας.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι για περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), με έκτακτες ανακοινώσεις για κάθε μεταβολή του καιρού και συμβουλεύει τους κατοίκους του νομού να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Επιβεβλημένη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε συγκεκριμένα οδικά σημεία στο νομό Σερρών

Τα οδικά σημεία στα οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, γνωστοποίησε με σχετική της ανακοίνωση η διεύθυνση αστυνομίας Σερρών. Αυτά είναι τα εξής:

  • από το 21 έως το 27 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σιδηροκάστρου - Καρυδοχωρίου,
  • στην επαρχιακή οδό Σερρών - Βροντού,
  • από το 13 έως το 18 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά,
  • στην επαρχιακή οδό Μαυροθάλασσας - Αηδονοχωρίου,
  • στην επαρχιακή οδό Θερμών - Λαγκαδίου,
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης από το Καλόκαστρο έως τα όρια με Νομό Θεσσαλονίκης και
  • από το 37 έως το 53 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Γέφυρας Πετριτσίου

Παράλληλα, με την ίδια απόφασή της, η διεύθυνση αστυνομίας Σερρών απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.

Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στους οδηγούς οχημάτων που προτίθενται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η έντασή της.

Συγκεκριμένα, στο νομό Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 32ο έως 39ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ελασσόνας - Δεσκάτης. Οπως τονίζεται από την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στην Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση αστυνομίας Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • από το 22ο έως 31ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Αμυνταίου,
  • από το 30ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου),
  • από το 97ο έως 108ο χλμ. της Εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων (μέσω Επταχωρίου) και
  • σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Τονίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Κανονικά διεξάγεται ωστόσο, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Κοζάνης, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας. Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία:

  • στην Εθνική οδό Κοζάνης - Πτολεμαΐδας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Α27 Κοζάνη - Πτολεμαΐδα) και παλαιό τμήμα αυτής,
  • από το 25ο έως 50ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας,
  • από το 50ο έως 97ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων,
  • σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας,
  • στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και
  • σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι και οι οδηγοί που θα μετακινηθούν στο οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας. Ετσι, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Φλώρινας, πλην του οδικού δικτύου λεκανοπεδίου Πρεσπών. Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α27 Πτολεμαΐδα-Φλώρινα-Νίκη, ενώ έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων από το 20ο έως 30ο χλμ της Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες στη Δυτ. Θεσσαλία

Ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι το σκηνικό του καιρού στη Δυτική Θεσσαλία, ενώ η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έδωσε στη δημοσιότητα, την εικόνα του οδικού δικτύου. Ειδικότερα ισχύουν:

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων, η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

  • Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)
  • Ε.Ο. Τρικάλων -Γρεβενών από το 1ο χλμ. (κόμβο Μουργκανίου) έως όρια νομού Γρεβενών

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας από 22ο χλμ (διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης - Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)
  • Ε.Ο. Πύλης - Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)
  • Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης
  • Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων
  • Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας, στο νομό Καρδίτσας, η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)
  • Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)
  • Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)
  • Επ. Οδός Καρδίτσας - Άρτας από 35ο χλμ (Διασταύρωση Βατσουνιάς) έως 81ο χλμ (γέφυρα Αχελώου - όρια νομού Άρτας)
  • Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 7ο χλμ (Διασταύρωση Πευκόφυτου) έως 56ο χλμ (όρια Ν. Ευρυτανίας)
  • Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 42ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Πλήρης ύφεση καιρικών φαινομένων στους αυτοκινητόδρομους Αθηνών-Λαμίας, Ιονίας Οδού και Ε65

Όπως ανακοίνωσε στη 01:40 τα ξημερώματα η «Νέα Οδός» υπάρχει πλήρης ύφεση των καιρικών φαινομένων στους αυτοκινητόδρομους της Αθηνών-Λαμίας, της Ιονίας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα και στον Ε65 από Δομοκό έως Τρίκαλα.

Οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας είναι παντού διαθέσιμες χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας θα γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για να αποφευχθεί ο σχηματισμός παγετού.

Αναφορικά με την επιχειρησιακή της ετοιμότητα, η «Νέα Οδός» έχει κινητοποιήσει στον:

  • ΠΑΘΕ (τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής - Σκάρφεια Φθιώτιδας): 85 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 15 φορτωτές αλατιού
  • Στον Ε65 (τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα): 22 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 5 φορτωτές αλατιού
  • Στην Ιόνια Οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα): 26 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 9 φορτωτές αλατιού

Β. Εύβοια: Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά από το μεσημέρι της Παρασκευής

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται από χθες στη 1 μετά το μεσημέρι πολλά χωριά στη Β. Εύβοια, καθώς λόγω της χιονόπτωσης έχουν πέσει πολλά δέντρα προκαλώντας ζημίες στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Οι κάτοικοι πέρασαν δύσκολη νύχτα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με δριμύ ψύχος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώθηκε αλλά δεν υπάρχει για την ώρα καμιά πληροφόρηση.

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Εύβοιας Γ. Κωστόπουλος δήλωσε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, είχε προειδοποιήσει τον ΔΕΔΔΗΕ ότι υπάρχουν πολλά δέντρα τα οποία με μια σφοδρή χιονόπτωση θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο δίκτυο αλλά όπως φαίνεται δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα.

Τα συνεργεία της Πειρφέρειας, με τα ειδικά μηχανήματα, έχουν κρατήσει όλους του δρόμους ανοιχτούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ