Προσλήψεις 45.933 ανέργων φέρνουν οκτώ νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι τον Μάιο.

Τα προγράμματα αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, επιδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά και τα ειδικά προγράμματα πτυχιούχων ανέργων σε δημόσιους φορείς.  Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, παρουσίασε σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «KONTRA» το πρόγραμμα «Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας», που αφορά 5.000 ανέργους.

Ακολουθούν τα προγράμματα που πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρι και τον Μάιο.

16.933 θέσεις τον Ιανουάριο

1. Το νέο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας αφορά σε 5.000 ανέργους πρώην αυτοαπασχολούμενους, που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στους οποίους θα δοθεί επιχορήγηση για να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα μόνοι ή μαζί με άλλους.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα μήνες. Μετά τη λήξη του δωδεκαμήνου οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους για άλλους τρεις μήνες. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του διαστήματος επιχορήγησης για δώδεκα επιπλέον μήνες.

Το ποσό επιχορήγησης ορίζεται ως εξής: έως 12.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρηματίες/επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις) και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 51% (και έως 8.000 ευρώ για τους 12 μήνες επέκτασης του προγράμματος) έως 9.000 ευρώ/ανά μέλος νομικών οντοτήτων, που συμμετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2, έκαστος (και έως 5.000 ευρώ για τους 12 μήνες επέκτασης του προγράμματος) έως 8.000 ευρώ/ανά μέλος νομικών οντοτήτων, που συμμετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3, έκαστος (και έως 4.000 ευρώ για τους 12 μήνες επέκτασης του προγράμματος).

Δυνατότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν και σε όσοι δεν προχώρησαν έως τώρα σε διακανονισμό των οφειλών τους με τον ΕΦΚΑ. Θα υπάρξει συμψηφισμός μέχρι το 25% του ποσού της επιχορήγησης, που θα δίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ, για να καλυφθούν οι οφειλές.

Έτσι δεν θα έχουν πρόβλημα για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

2 .Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του έτους από τον ΟΑΕ∆, το οποίο αφορά στην πρόσληψη 8.933 ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 51 δήμους, 5 περιφέρειες και σε Κέντρα Πρόνοιας της χώρας.

Η δράση στοχεύει αφενός στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αφετέρου στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆ που ανήκουν σε οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται κανένα μέλος ή είναι άνεργοι που αποτελούν μέλη μονογονεϊκών οικογενειών όπου επίσης δεν εργάζεται κανένας, ή είναι μακροχρόνια άνεργοι, ή είναι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ή ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ, ή είναι άνεργοι άνω των 29 ετών, ή είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος 3.

3. Στο τέλος του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το Πρόγραμμα νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης για 3.000 ανέργους ηλικίας 24-29. Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού. Στόχος είναι να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 40,2 εκατ. ευρώ.

10.000 θέσεις τον Φεβρουάριο

4. Αρχές Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί πρόγραμμα που αφορά σε «Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης για 10.000 ανέργους ηλικίας 18-29 ετών», απόφοιτους ∆ευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προβλέπεται επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας – γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

8.000 θέσεις τον Μάρτιο

5. Για τον ερχόμενο Μάρτιο είναι προγραμματισμένο από τον ΟΑΕ∆ να βγει στον «αέρα» το πρόγραμμα «Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση 3.000 ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής». Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών Θεωρητικής Κατεύθυνσης έως 29 ετών. Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων. Στις ενδεικτικές ειδικότητες αναφέρονται η διαχείριση κοινωνικών δικτύων, το marketing πολιτιστικών οργανισμών, η διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, η συμβουλευτική τρίτης ηλικίας και η αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

6. Ένα άλλο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τέλος του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου θα αφορά την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη νέων έως 29 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Ωφελούμενοι θα είναι 5.000 άνεργοι και θα ενισχυθούν 2.500 επιχειρηματικά σχέδια».

Το πόσο της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει και τα 18.000 ευρώ.

 5.500 τον Απρίλιο

7. Β’ κύκλος αναμένεται τον Απρίλιο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς. Ειδικότερα μετά την πρόσληψη των 5.500 της πρώτης φάσης που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο θα υπάρξει δεύτερη φάση του προγράμματος πιθανότατα με τον ίδιο αριθμό των ωφελουμένων.

5.000 τον Μάιο

8. Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης το οποίο αφορά νέους, που δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή, αποφοίτους γυμνασίου και ενιαίου λυκείου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ωφεληθούν 5.000 άτομα και αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο. Πρόκειται για θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε 10 συγκεκριμένες ειδικότητες όπως υπάλληλοι γραφείου, πωλητές και σερβιτόροι.

ΠΗΓΗ: https://www.altsantiri.gr