Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα μας και η επέλαση του «Τηλέμαχου» έφερε χιόνια σε πολλές περιοχές της Αττικής και κυρίως στα βόρεια προάστια. Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός των τελευταίων ωρών έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις. Στους 21 βαθμούς κάτω από το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία στο Νευροκόπι.

Από την τροχαία έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφαλή κίνησή των οχημάτων  με την διακοπή της κυκλοφορίας σε περιφερειακούς δρόμους, την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, ενώ γίνονται συστάσεις για χρησιμοποίηση αντιολισθητικών αλυσίδων.  

Προβλήματα στις συγκοινωνίες σε πολλές περιοχές της Αττικής

Τα δρομολόγια του ηλεκτρικού εκτελούνται από σήμερα το πρωί από τον Πειραιά μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη» μόνον, ενώ κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια του μετρό από Δουκ. Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα οποία είχαν διακοπεί νωρίς το πρωί λόγω προβλημάτων στη σηματοδότηση του προαστιακού.

Μεταβολές-τροποποιήσεις υπάρχουν σε αρκετές διαδρομές δρομολογίων σε λεωφορεία λόγω της χιονόπτωσης, ενώ με κάποιες μικρές καθυστερήσεις διεξάγονται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δικτυο της χώρας.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας

Λίγο μετά τις 8.00 το πρωί άνοιξε η εθνική οδός στο ρεύμα προς Λαμία από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι τα διόδια της Θήβας, που ήταν κλειστή από τις 4.00 τα ξημερώματα λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στη Μαλακάσα. Σε λίγα λεπτά αναμένεται να ανοίξει και το ρεύμα προς Αθήνα που επίσης ήταν κλειστό.

Η απόφαση για κλείσιμο της Εθνικής Οδού, είχε ληφθεί από την Τροχαία, καθώς η χιονόπτωση στο ύψος της Μαλακάσας είναι σφοδρή και δεν μπορούσαν τα εκχιονιστικά να ανοίξουν το δρόμο.

Δρόμοι κλειστοί στην Αττική

– Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος από το ύψος του καταστήματος «Ζυγός» ρεύμα προς «REGENCY CAZINO MONT PARNES», (από ώρα 00:05).

– Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Άγιου Πέτρου έως το ύψος του Σ. Ν. Πεντέλης «414» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– 6η χ/θ Π.Ε.Ο Αθηνών –Θήβας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα περιοχή Μάνδρας για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

– Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του «Γηπέδου» έως την περιοχή Ανατολή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Επί της Λ. Χασιάς, από το ύψος του καταστήματος “Αβράμης”, ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια, (από ώρα 00:10).

– Περιοχή Καλοπούλα ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμηττό, (από ώρα 00:50)

– Έξοδος Αττικής Οδού προς Ν.Ε.Ο.Αθηνών-Λαμίας, (από ώρα 02:45)

– Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών –Λαμίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη, Δήμος Κηφισιάς, (από ώρα 02:35). Την 08:00 ώρα, άνοιξε το ρεύμα κυκλοφορίας προς  Λαμία.

– Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως, από το ύψος του Γηπέδου Καισαριανής, ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Κατεχάκη (από ώρα 03:30)

– Επί της Λ. Κατεχάκη έξοδος προς Καισαριανή, (από ώρα 04:40)

Δρόμοι κλειστοί στη Θεσσαλονίκη

– Επ. Ο. Μηχανιώνας – Πλαγιαρού.

– Επ. Ο. Αγ. Βασιλείου- Χορτιάτη (ενεργούνται έκτροπες από 07:40 της 3-1-2019).

– Επ. Ο. Ν. μεσημβρίας-Ξηροχωρίου, από το στρατόπεδο Ν. Μεσημβίας προς Ξηροχώρι

– Επ. Ο.Βαθύλακκου-Αγιονερίου, προς Ξηροχώρι και προς Αγιονέρι.

Ισχυρός παγετός και πολικές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Πολύ ισχυρός παγετός σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης08/01 στα ηπειρωτικά. Οι χαμηλότερες τιμές που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr:

Στους -20,9 στο Νευροκόπι Δράμας, -20,4 στον Νέο Καύκασο Φλώρινας, -19,9 στα Γρεβενά, -19,5 στη Βωβούσα Ιωαννίνων, -19,3 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας, -18,8 στη Φλώρινα.

 

Συμβουλές της αστυνομίας

 Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

  • φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
  • βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:

  • προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
  • αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

  • παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
  • τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
  • εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Αττική

Από τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, οι 46 έχουν πλέον αποφασίσει να μη λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία. 

Συγκεκριμένα, στον Κεντρικό Τομέα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Ηλιούπολης, Γαλατσίου, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Δάφνης-Υμηττού.

Στο Βόρειο Τομέα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Κηφισιάς, Παπάγου-Χολαργού, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης. 
Στο Νότιο Τομέα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης.

Στο Δυτικό Τομέα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου. 
Στην Ανατολική Αττική, κλειστά θα είναι  τα σχολεία στους δήμους Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ωρωπού, Διονύσου, Σαρωνικού, Κρωπίας, Παλλήνης, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου.
Στη Δυτική Αττική, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Ασπροπύργου.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στον δήμο Αθηναίων.

Κεντρική Μακεδονία

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Για την ασφάλεια των μαθητών και προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα στις αυλές, αρκετοί δήμοι αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις σχολικές αίθουσες.
Στον νομό Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στον δήμο Λαγκαδά. Κλειστές θα παραμείνουν επίσης οι δομές των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Λαγκαδά.

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και στον δήμο Βόλβης ενώ κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολικά συγκροτήματα στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου . 

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη (Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο) του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Κανονικά ενώ στον δήμο Νεάπολης - Συκεών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Συκιές και Πεύκα.
Δεν θα χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, λόγω του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών. 

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Πέλλας και Έδεσσας. 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Κεντρική Μακεδονία, και ο  παγετός προκαλούν τα προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων. 

Στη Θεσσαλονίκη, λόγω παγετού και ισχυρών ανέμων, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις επαρχιακές οδούς  Νέας Μεσήμβριας - Ξηροχωρίου, Προχώματος - Αγιονερίου,  Βαθύλακκου - Αγιονερίου, Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη και  Μελισσοχωρίου - Ωραιοκάστρου.
Στον νομό Πέλλας, συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας προς και από το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. 

Στην Ημαθία, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας -Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στις επαρχιακές οδούς Βέροιας - Σελίου, Βέροιας - Δασκίου και σε δημοτικές οδούς της Νάουσας.

Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Κιλκίς και εντός της πόλης, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αξιούπολης - Φανού - Σκρά  και στην επαρχιακή οδό  Γουμένισσας - Λιβαδίων. 

Στην Πέλλα, αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο και στις Σέρρες, στην επαρχιακή οδό  Σερρών - χιονοδρομικό Λαλιά, από το 18,5ο χλμ έως το 26,8ο χλμ.

Στη Χαλκιδική, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στην επαρχιακή οδό  Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας και στην επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών -Συκιάς.

Δ. Μακεδονία

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με απόφαση των δημάρχων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων, Βελβεντού και Βοΐου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, με αποφάσεις των δημάρχων Φλώρινας και Αμυνταίου τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. 
Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, με απόφαση του δημάρχων, τα σχολεία θα παραμείνουν  κλειστά στις 8 και 9 Ιανουαρίου ενώ στον δήμο Δεσκάτης σχετική απόφαση ελήφθη  μόνο για την Τρίτη 8 Ιανουαρίου. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τέλος, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Αδαμόπουλου, όλα τα σχολεία του νομού θα είναι κλειστά στις 8 Ιανουαρίου, εξαιτίας της συμμετοχής των σχολείων στις καρναβαλικές εκδηλώσεις "Ραγκουτσάρια 2019", που διοργανώνει ο δήμος Καστοριάς. 

Στερεά  Ελλάδα 

Κλειστά θα παραμείνουν  τα περισσότερα σχολεία λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν σε όλους τους δήμους, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τον δήμο της Λαμίας, όπου στην περιοχή του θα παραμείνει κλειστό μόνο το γυμνάσιο και το λύκειο της Υπάτης. 

Για λόγους προληπτικούς, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων που κινούνται προς την Αθήνα διακόπτεται στην περιοχή της Λαμίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι προληπτικό μέτρο, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο εθνικό δίκτυο στα όρια της

Κρήτη 

Όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο δήμο Οροπεδίου Λασιθίοθα παραμείνουν κλειστές λόγω της κακοκαιρίας, που πλήττει τις τελευταίες ώρες την περιοχή, με πυκνή χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες.
 
Δ. Θεσσαλία 

Κλειστές θα παραμείνουν σχολικές μονάδες λόγω των καιρικών συνθηκών, σε δήμους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Σποράδες
 
Η  κακοκαιρία «Τηλέμαχος» έχει πλήξει τις Σποράδες και ιδιαίτερα το νησί της  Σκοπέλου τις τελευταίες ώρες, καθώς το χιόνι έχει καλύψει όλοκληρο το νησί. Τα σχολεία στη Σκόπελο δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη για την ασφάλεια των μαθητών. 

Ηλεία 

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε πέντε δημοτικές ενότητες των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κεφαλονιά

     Η νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων επηρέασε το νησί της Κεφαλονιάς, όπου με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκονα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.

Ήπειρος 

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε δήμους των νομών  Ιωαννίνων και Άρτας μετά από σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου και των φορέων της εκπαίδευσης στα Γιάννενα. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, λόγω παγετού.

Έβρος

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα λόγω του παγετού τα σχολεία στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου

Ν. Λάρισας 

Κλειστά θα παραμείνουν ορισμένα σχολεία σε περιοχές του νομού Λάρισας, όπου η χιονόπτωση είναι πιο έντονη. Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων.

Στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά σχολεία σε Καλλιπεύκη, Αιγάνη, Αμπελάκια, Μελοιβία και Στόμιο.

Δ. Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του χιονιά

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί ο δήμος Αθηναίων, λόγω των προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού και παγετό στην πρωτεύουσα.

Όπως τονίζεται η Πολιτική Προστασία του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, προχωρεί στη λήψη προληπτικών συγκεκριμένων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών:

«Για την υποδοχή και προστασία των αστέγων από το ψύχος, αυξάνεται ο αριθμός των διατιθέμενων θερμαινόμενων χώρων σε τρεις. Οι χώροι τελούν υπό τον συντονισμό της διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι:

Σοφοκλέους 66, στον χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) Πανόρμου 17, Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων του δήμου Αθηναίων Αίμωνος 9, Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς

Συνεργεία, καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις (street work) σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι συμπολίτες μας, μοιράζοντας ρόφημα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης και ενημερώνοντάς τους για τη λειτουργία των δύο θερμαινόμενων χώρων. Κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκονται σε επιφυλακή εποπτεύοντας τους θερμαινόμενους χώρους αλλά και με εποχούμενες περιπολίες θα διανέμουν φαγητό και κουβέρτες σε άστεγους συμπολίτες μας. Βρίσκονται σε ετοιμότητα τα ακόλουθα μηχανήματα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, από τις διευθύνσεις Kαθαριότητας. Oδοποιίας, Aποχέτευσης και Kοινοχρήστων Χώρων:

α) Φορτωτής με εκχιονιστικό μαχαίρι

β) Βυτίο με εκχιονιστικό μαχαίρι

γ) Δύο μηχανήματα για ρίψη αλατιού

δ) Μηχανήματα για εκχιονισμό (JCB, φορτηγά)

Η διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας και η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών του δήμου Αθηναίων, σε συντονισμό και με την Περιφέρεια Αττικής, θα κρίνουν κατά πόσο είναι ασφαλής η λειτουργία των σχολείων και των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών Επάρκεια αποθηκευμένου αλατιού».

«Η Πολιτική Προστασία του δήμου Αθηναίων φροντίζει πάντα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, των υλικών μέσων και του εξοπλισμού σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για να επιτύχει την πρόληψη πιθανών συνεπειών του ψύχους και την αντιμετώπισή τους» σημείωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μπρούλιας.

Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, στο 1595.