Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Υπατία», θα επηρεάσει την Ελλάδα από σήμερα Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Πυκνό χιόνι πέφτει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σφοδρή χιονόπτωση στην Ήπειρο

 Κλειστά σχολεία και απαγόρευση κυκλοφορίας για νταλίκες στην Ήπειρο

Χιονίζει από τα ξημερώματα στον νομό Ιωαννίνων και στους ορεινούς δήμους της 'Άρτας. Συνεργεία των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται πυρετωδώς για να μην κλείσουν τα οδικά δίκτυα. Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν να φτάσουν μέχρι το πιο απομακρυσμένο προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ανοικτοί.

Από τις 4 τα ξημερώματα απαγορεύτηκε η κίνηση σε φορτηγά και νταλίκες, στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Κακκαβιάς, στην παλιά εθνική Ιωαννίνων -Κοζάνης, ενώ η τροχαία σταματάει όσους κινούνται στην Εγνατία στα διόδια Δροσοχωρίου και στο Επισκοπικό της Ιονίας Οδού, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης.

Τα σχολεία λόγω παγετού και χιονόπτωσης είναι κλειστά στον νομό Ιωαννίνων και στους δήμους, όπου εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πυκνό χιόνι πέφτει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν περιφερειακά της πόλης ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Υπατία» που επηρεάζει όλη τη χώρα επισκέπτεται και τη Βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά.

Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας αυτή την ώρα χιονίζει στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία στην περιοχή του αεροδρομίου “ Μακεδονία” είναι στους τρεις βαθμούς υπό το μηδέν (- 3). Το θερμόμετρο αυτή την ώρα (08:50) δείχνει στις Σέρρες -7 βαθμούς Κελσίου, στην Καστοριά -6 και στην Καβάλα -3 βαθμούς Κελσίου.

Κ. Μακεδονία: Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Ο παγετός και η χιονόπτωση καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στο οδικό δίκτυο της Ημαθίας και συγκεκριμένα από το 85o έως το 97o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας - Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και από το 21o χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας- Δασκίου.

Στον νομό Κιλκίς, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 12o χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας- Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού- Σκρα, εντός των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Κιλκίς, στους επαρχιακούς δρόμους του πρώην δήμου Πικρολίμνης και στην επαρχιακή οδό Μικροκάμπου - Ξηροχωρίου.

Στον νομό Πέλλας, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Έδεσσας και στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Στον νομό Σερρών, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18o έως το 26o χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Λαϊλιά.

Στον νομό Χαλκιδικής, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από Παλαιόκαστρο έως Αρναία, στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος, στη δασική οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του Αγίου Όρους.

Αναλυτικότερα, σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα βροχές θα πέσουν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου και από τα βορειοδυτικά και έως το απόγευμα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Από το μεσημέρι στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Παγετός θα σημειωθεί έως τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα πελάγη θα φτάσουν από το μεσημέρι τα 8 έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές από το μεσημέρι και χιόνια στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων από το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες.

Αύριο Πέμπτη αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ, όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα σημαντική πτώση.

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένει από σήμερα, Τετάρτη, ο διευθυντής Μετεωρολογικού Σταθμού της ΕΜΥ Θεοδωρής Κολυδάς. 

Ισχυρός παγετός την Τετάρτη

Πολύ ισχυρός παγετός σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα ηπειρωτικά, αλλά λόγω της νέφωσης η θερμοκρασία δεν έπεσε στα πολύ χαμηλά επίπεδα της Τρίτης.

-16,7 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στον Φωτολίβο Δράμας, -15,7 στον Νέο Καύκασο, -14,2 στην Φλώρινα, -12,9 στα Γρεβενά.

Οι χαμηλότερες τιμές που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr