Σειρά προτάσεων για άμεσες δράσεις προστασίας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2019, μελετούν τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής για την ανάλυση των αιτίων και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία παράδοσης του πολυσέλιδου πορίσματος της Επιτροπής από τον επικεφαλής της, δρα Johann George Goldammer, ζητήθηκαν από την κυβέρνηση προτεινόμενες - από τους επιστήμονες - δράσεις με τις οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πρώτη ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού έναντι του πυρικού κινδύνου για το τρέχον έτος.

Όπως σημείωσε το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του πορίσματος, το μέλος της επιτροπής, ο δασολόγος - ειδικός στις δασικές πυρκαγιές Γαβριήλ Ξανθόπουλος, «πρόκειται για ένα υπό μελέτη δισέλιδο προτάσεων με άμεσες δράσεις, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2019».

Στο γενικότερο πλαίσιο της ανάγκης για μια άμεση κινητοποίηση, τα μέλη της επιτροπής ενέταξαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών έναντι του πυρικού κινδύνου κυρίως ως προς τον τομέα της πρόληψης. «Σε αντίθεση με την έως τώρα τακτική της πολιτείας, που ενίσχυε την καταστολή, η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και αυτό δεν θέλουμε να ξεχαστεί» τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Παρουσιάζοντας τα κεντρικά σημεία του πορίσματος, που δόθηκε ήδη χθες στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Goldammer επανέλαβε ότι το έργο της επιτροπής δεν ήταν η διερεύνηση των αιτίων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά η διατύπωση μιας λύσης, που να δίνει προοπτικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα. Ως εκ τούτου, εστίασε ιδιαίτερα στα συμπεράσματα και στην πρόταση της επιτροπής για τη δημιουργία του ΟΔΙΠΥ, του συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης των Πυρκαγιών.

Όπως τονίστηκε, ο ΟΔΙΠΥ θα λειτουργεί ως εγκέφαλος και ως σύνδεσμος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, θα έχει επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων αυτών και θα συντονίζει το έργο τους. Θα καταγράφει την αποτελεσματικότητά τους σε δράσεις που θα πρέπει να αναπτύσσουν στο πλαίσιο της πρόληψης, θα παρακολουθεί χρηματοδοτήσεις και γενικώς, θα εποπτεύει τον κρατικό μηχανισμό στο θέμα των πυρκαγιών. Στην κορυφή του οργάνου αυτού θα πρέπει να βρίσκονται στελέχη επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια. Να έχουν γνώση, ειδική κατάρτιση και εμπειρία.