Αυστηρότερους κανόνες και ενιαία αντιμετώπιση των κρίσεων αναπηρίας που είναι ασφαλισμένοι σε διάφορα ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΦΚΑ, θα ισχύουν σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να τηρούνται οι ίδιοι κανόνες με το τέως ΙΚΑ.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις αναθεώρησης - τροποποίησης αποφάσεων (περικοπή συντάξεων) βάσει των οποίων θα προκύψει η χορήγηση διαφορών ποσών παροχών συντάξεων θα ανατρέξουν στην ημερομηνία που γεννάται το σχετικό δικαίωμα, τηρουμένων, σε κάθε περίπτωση, των ισχυουσών ανά φορέα προθεσμιών περί παραγραφής των απαιτήσεων, θεωρώντας ως ημερομηνία έναρξης διακοπής της παραγραφής την ημερομηνία έκδοσης του προκείμενου εγγράφου. 

Στις περιπτώσεις ανάκλησης των αποφάσεων, δεδομένου ότι το αρχικό αίτημα θα βρίσκεται πλέον σε εκκρεμότητα, τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανατρέξουν στην ημερομηνία της σχετικής αίτησης εφόσον το δικαίωμα γεννάται κατά την ημερομηνία αυτή, άλλως από την κατά περίπτωση ισχύουσα ημερομηνία θεμελίωσης του εν λόγω δικαιώματος.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον οι υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες είτε για χορήγηση σύνταξης είτε για χορήγηση επιδόματος παρα-τετραπληγίας ή επιδόματος απόλυτης αναπηρίας είτε για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Επομένως, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. που έχουν εκδοθεί με αφορμή οποιοδήποτε αίτημα και καλύπτουν χρονικό διάστημα ιατρικής κρίσης που ξεκινά πριν από τη λήξη του δικαιώματος χορήγησης παροχής που βασίστηκε σε προηγούμενη γνωμάτευση ισχύουν τα εξής:

1. Σε περίπτωση που το ποσοστό αναπηρίας της γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α. είναι δυσμενέστερο για τον ασφαλισμένο (μικρότερο) η μεταγενέστερη γνωμάτευση θα λαμβάνεται υπόψη από την επομένη της λήξης της υγειονομικής κρίσης που αναφέρεται στην προηγούμενη γνωμάτευση.

2. Σε περίπτωση που το ποσοστό αναπηρίας της γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α. είναι ευνοϊκότερο για τον ασφαλισμένο (μεγαλύτερο) η μεταγενέστερη γνωμάτευση θα λαμβάνεται υπόψη από την ημερομηνία έναρξης της ιατρικής κρίσης που αναφέρεται στη γνωμάτευση αυτή.

3. Σε περίπτωση που προγενέστερη γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. έχει κρίνει ότι η αναπηρία διαρκεί εφ’ όρου ζωής δεν θα λαμβάνεται υπόψη μεταγενέστερη γνωμάτευση που τυχόν διαφοροποιεί την κρίση αυτή είτε ως προς τη διάρκεια είτε ως προς το ποσοστό αναπηρίας.