(upd 17:09) Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 03:25 σήμερα, έξω από το Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως. Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες. Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής. Οι εργασίες του Εφετείου αναστέλλονται μέχρι 5 Ιανουαρίου. Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. 

Λίγο πριν την έκρηξη, άγνωστος τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, προειδοποιώντας για την έκρηξη και δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτά.

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και πραγματικά στις 03:25 - την ώρα που είχαν πει - πραγματοποιήθηκε η έκρηξη, η οποία προξένησε σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου, ενώ έσπασαν τζάμια και σε απέναντι κτίρια.

Σύμφωνα με μαρτυρία φύλακα του Εφετείου, ο οποίος μετά το τηλεφώνημα απομακρύνθηκε από την αστυνομία, τη βόμβα άφησαν δύο άγνωστοι μέσα σε μια τσάντα στην είσοδο του Εφετείου και διέφυγαν με αυτοκίνητο τύπου βαν.

Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: «Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα» και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει έρευνα στο σημείο της έκρηξης, ενώ εκεί βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση.

Λίγη ώρα πριν, στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, με καλάσνικοφ πυροβόλησε ο ένας από την ομάδα των τριών που τοποθέτησαν τη βόμβα στο Εφετείο Αθηνών τον αστυνομικό φρουρό, o οποίος επιχείρησε να τους καταδιώξει.

Αυτό προκύπτει από τον κάλυκα που βρέθηκε στην οδό Λουκάρεως, όπου περίμενε τους δύο από τους δράστες που τοποθέτησαν τη βόμβα ο τρίτος της ομάδας, ο οποίος οδηγούσε το μικρό βαν, μέσα από το οποίο πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού.

Ο κάλυκας εξετάζεται αυτή την ώρα για να διαπιστωθεί αν ανήκει στο όπλο που έχει χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, για την οποία ερευνάται αν έχει σχέση με το βομβιστικό χτύπημα, ή αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Κοντονής: Αποτρόπαιη και καταδικαστέα εγκληματική πράξη

Η εγκληματική αυτή πράξη είναι αποτρόπαιη και καταδικαστέα, γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την έκρηξη βόμβας έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Η διοίκηση του Εφετείου Αθηνών αναστέλλει τις εργασίες του δικαστηρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Την απερίφραστη καταδίκη του διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Είναι απερίφραστη η καταδίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο. Τέτοιες ενέργειες, που αντικειμενικά τροφοδοτούν την τρομολαγνεία και την ατζέντα της καταστολής, βρίσκουν απέναντι τους όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».

Ανακοίνωση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή την έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών.

«Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. «Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».

Μαξίμου: Επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας 

Για επίθεση κατά της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφορικά με την επίθεση στο Εφετείο. Ωστόσο, όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δημοκρατίες δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες, ούτε από κουκούλες».

Αναλυτικά: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Οι δημοκρατίες ωστόσο δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες, ούτε από κουκούλες».

Τόσκας: Εργαζόμαστε για να οδηγηθούν οι δράστες στην Δικαιοσύνη

«Εργαζόμαστε μεθοδικά να οδηγηθούν οι δράστες στην Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, την οποία καταδίκασε απερίφραστα. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα. 

Μητσοτάκης: Κάθε επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι επίθεση στη Δημοκρατία

«Ήρθα εδώ για να επαναλάβω το αυτονόητο. Κάθε επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία μας. Η Δικαιοσύνη όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε συνθήκες φόβου, ούτε σε συνθήκες θεσμικής υποβάθμισης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από επίσκεψή του στο Εφετείο. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

ΑΝΕΛ: Εγκληματική ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά της Δημοκρατίας

«Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο είναι εγκληματική ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά της Δικαιοσύνης αλλά και εναντίον της Δημοκρατίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σε τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή», διαμηνύει η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Ποτάμι: Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξάρθρωση της εγχώριας τρομοκρατίας

Την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδίκασε το Ποτάμι. «Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με εγχώρια τρομοκρατία και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξάρθρωσή της. Παράλληλα, όμως, πρέπει να ενισχυθεί η θεσμική λειτουργία και να γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Οι επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη οδηγούν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ανεξαρτήτως προθέσεων στρώνουν το έδαφος σε εξτρεμιστές» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η κυβέρνηση να σταματήσει τη συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης και του έργου της

Στη δήλωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέρει «Καλούμε την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τον συνταγματικό της ρόλο και να αναλάβει την δημοκρατική της ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στους θεσμούς. Να εγγυηθεί την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων. Να σταματήσει τη συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης και του έργου της».

Ένωση Κεντρώων: Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας

Την καταδίκη της για την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών εξέφρασε, διά στόματος Μάριου Γεωργιάδη, η Ένωση Κεντρώων. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεωργιάδης στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου δήλωσε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Λεβέντης ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Κοντονή, ο οποίος με την εμπαθή τακτική του μπορεί να οπλίσει τα χέρια κάποιων παρανοϊκών που πιστεύουν ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τις βόμβες».

ΚΚΕ: Τέτοιες ενέργειες ρίχνουν ‘νερό στο μύλο’ όσων θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού

Το ΚΚΕ καταδικάζει «τη βομβιστική επίθεση και τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φρουρού του κτιρίου, στο Εφετείο Αθηνών» και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τέτοιες ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν ‘νερό στο μύλο’ όσων θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος».