«Δεν θα κάνουμε ούτε ένα εκατοστό πίσω», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», με αφορμή τα φαινόμενα ρατσισμού σε Σάμο, Βίλια και Κόνιτσα, και έστειλε ένα μήνυμα προς όσους αντιδρούν στην παρουσία προσφύγων και μεταναστών λέγοντας ότι «δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση επί της αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε πως «ό,τι πρόγραμμα κάνουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, θα γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται».

Απέδωσε τη ρατσιστική επίθεση εναντίον ασυνόδευτων προσφύγων στην Κόνιτσα σε «μια διαδικασία μιμητισμού, όπου διάφοροι ξενοφοβικοί, ρατσιστές και φασίστες παίρνουν ένα παράδειγμα και το κάνουν στη δική τους την περιοχή ή για κάποιο οργανωμένο από σκοτεινές δυνάμεις σχέδιο» και πρόσθεσε ότι στην Κόνιτσα «δεν υπάρχει κάποια πίεση, πρόβλημα ή βάρος. Ίσα ίσα, η παρουσία των προσφυγόπουλων εκεί δίνει μια νέα ζωή στην περιοχή». Χαρακτήρισε δε τους δράστες της επίθεσης «φασίστες ψευτόμαγκες οι οποίοι για να επιτεθούν σε πέντε παιδιά καλύπτουν και τα πρόσωπά τους».

Σχετικά με τα Βίλια ξεκαθάρισε ότι «όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα. Γιατί η φωνή μας έχει δίκιο». Ο κ. Βίτσας αναρωτήθηκε «με ποια αρμοδιότητα το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής λέει ότι δεν δέχεται τους πρόσφυγες». Συνέχισε λέγοντας ότι η δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο «να ξέρουν ότι θα βρουν μια αντίσταση που θα είναι και κοινωνική και κυβερνητική και δεν πρόκειται να τους περάσει. Τα προγράμματά μας θα συνεχίσουν και θα ολοκληρωθούν γιατί έχουμε δίκιο, γιατί πρέπει να δείχνουμε την αλληλεγγύη».

Απαντώντας στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της Σάμου που οργανώνουν αποχή των μαθητών από τα σχολεία, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και στη Σάμο. Και όταν αυτά τα παιδιά έρθει η ώρα να φύγουν από τη Σάμο, να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα συνεχίσουν το πρόγραμμα στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο υπουργός παρατήρησε επιπλέον ότι «για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία η αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας και πρώτα και κύρια των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επανέλαβε ότι η λύση είναι «ο διαμοιρασμός της ευθύνης και της αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη, ώστε να λειτουργήσει η Ευρώπη ευρωπαϊκά».

Τέλος, απαντώντας σε δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μίλησε για πολιτική αφύλαχτων συνόρων από την κυβέρνηση, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι με τις δηλώσεις του «αφήνει μια ουρμπανική αντίληψη η οποία αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους ως εχθρούς, ως εισβολείς τους οποίους με κάποιο τρόπο πρέπει να τους απωθήσουμε» και συμπλήρωσε: «Δηλαδή τι να κάνουμε, να τους πνίξουμε; Όχι δεν θα τους πνίξουμε. Τα παιδιά του Λιμενικού, της Αστυνομίας, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διακινδυνεύουν και τη ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν».