Αντιμέτωπος με κακουργηματική ποινική δίωξη για υπόθεση υψηλότατης ενδοϋπηρεσιακής χρηματοδότησης είναι ο Γ. Πάσχας, τραπεζικό στέλεχος που θεωρείται εκ των πιο στενών συνεργατών του Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς καταλογίζει ότι έλαβε το 2007 δάνεια που αγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ τα οποία φέρονται να μην εξυπηρετούνται.

Την δίωξη άσκησε ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Κ. Κούτριας που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση της σκανδαλώδους δανειοδότησης που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας προκάλεσε ζημία στην τράπεζα σε ποσό τουλάχιστον όσο είναι το σύνολο των τριών δανείων που έλαβε ο Γ. Πάσχας.

Η δίωξη για την υπόθεση αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ' εξακολούθηση. Τα αδικήματα αφορούν τόσο το -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- στέλεχος της τράπεζας που έλαβε τα δάνεια όσο και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις.

Ο θεωρούμενος βασικός κατηγορούμενος πλέον είναι επιτελικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και θεωρείται στενός συνεργάτης του επικεφαλής της, Γιάννη Στουρνάρα.

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες όλους τους εμπλεκόμενους.

Απάντηση του Γ. Πάσχα

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» δήλωσε πριν από λίγο ο Γεώργιος Πάσχας διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

 Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Πάσχας σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο "βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του", δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

Τζανακόπουλος: Μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γ. Στουρνάρα/ Δεν βλέπω αντίστοιχο ζήλο από ΜΜΕ στην προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος

Σκληρή επίθεση εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στο δεξί χέρι του κεντρικού τραπεζίτη, Γιώργου Πάσχα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Στουρνάρα κάνοντας λόγο για μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα. «Ο διοικητής της ΤτΕ σε παλαιότερες υποθέσεις, στην περίπτωση του Π. Πολάκη, είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά τα οποία δε φαίνεται να επιδεικνύει με τον συνεργάτη του τον κ. Πάσχα στον οποίον ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, πρόκειται για μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γ. Στουρνάρα. «Αναμένουμε τις εξηγήσεις του, την δημόσια τοποθέτησή του. Εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται σήμερα η ΤτΕ. Πρόκειται για μείζον ζήτημα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι δεν βλέπει αντίστοιχο ζήλο από ΜΜΕ στην προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος και έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά τα οποία κάποια στιγμή το μιντιακό σύστημα, ο πολιτικός διάλογος και η δημόσια σφαίρα πρέπει να τα συζητήσει».

Πολάκης: Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη

Επίθεση στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατηγορώντας τον ότι δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία, με τους αντιπάλους του τους οποίους σπιλώνει -όπως υποστηρίζει ο υπουργός- με το δικό του συνεργάτη Γιώργο Πάσχα, ο οποίος έχει πάρει δάνειο ύψους 800.000 ευρώ χωρίς να το αποπληρώνει.

«Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Σήμερα δημοσιεύτηκε πως ο κύριος Γιώργος Πάσχας, Επιθεωρητής Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος έχει πάρει αθροιστικά 800.000 ευρώ και δεν αποπλήρωσε ούτε μισό ευρώ», ανέφερε σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε:

«Γεννιούνται ερωτήματα για τον κ. Στουρνάρα που έτρεξε να ελέγξει το δικό μου νόμιμο δάνειο απλά και μόνο για να με σπιλώσει. Το δεξί χέρι του κ. Στουρνάρα που είναι ο κ. Πάσχας» ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πολάκη, «τον εκπροσωπεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δεν πήρε χαμπάρι».

Και ο κ. Πολάκης συνέχισε: «Δεν ντρέπεται να μην τον έχει απολύσει; Να μην με έχει καλέσει να τους πάω εγώ στοιχεία για πολιτικούς που δεν αποπλήρωσαν, εταιρείες με δάνεια που δεν πληρώνουν; Δεν ντρέπεται ο κ. Στουρνάρας να είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος; Ευαισθησία δείχνει μόνο απέναντι σε αντιπάλους του»;

Και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατέληξε: «Κατατέθηκε και η τροπολογία για κόκκινα δάνεια που ο κ. Στουρνάρας πάλεψε να μην γίνει. Το Πάσχα όμως της διαπλοκής και του γλεντάμε έχει τελειώσει».