Για ύπαρξη διεθνούς κυκλώματος διακινητών πίσω από την υπόθεση Διαβατών έκανε λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον News24/7 στους 88,6.

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε: «η υπόθεση Διαβατών έχει τελειώσει και τελείωσε μέσα σε δύο μέρες με τον καλύτερο τρόπο. Οι άνθρωποι επέστρεψαν στις δομές φιλοξενίας. Υπήρξαν θύματα παραπληροφόρησης. Δεν τίθεται θέμα απώλειας προνομίων αρκεί να σεβαστούν τη χώρα μας. Η μόνη πηγή αλήθειας είναι η ελληνική πολιτεία και η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ. Πίσω από αυτή την ιστορία κρύβονται συμφέροντα διακινητών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και στην Τουρκία. Είναι διεθνή κυκλώματα, διεθνείς εγκληματικές συμμορίες. Ψάχνοντας τα ίχνη στο διαδίκτυο θα βρούμε έναν σέρβερ ενδεχομένως και σε άλλη ήπειρο, στην Αμερική, στην Ασία ή σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Το 2018 συνελήφθησαν 350 διακινητές, βαποράκια-διακινητικές τους λέω εγώ, ανάμεσά τους θα δείτε όλες τις φυλές του κόσμου. Στη Σάμο όπου θα πάω αύριο υπάρχουν κυκλώματα. Στη Μόρια 4.900 είχαν καταγραφεί στις 31/3, 900 έχουν δικαίωμα να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχουμε πολλές θέσεις να τους φιλοξενήσουμε. Δεν έχουμε σοβαρό αριθμό αφίξεων αυτή την περίοδο και λόγω καιρικών συνθηκών. Σε Χίο, Λέρο και Κως η κατάσταση είναι καλή. Στη Σάμο πάω ακριβώς για την αποσυμφόρηση της κατάστασης».

Στο μεταξύ ερωτηθείς για την πανελλαδική συνάντηση για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στο Γαλάτσι, ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Η συγκέντρωση στο Γαλάτσι ήταν η καλύτερη δημοσκόπηση. Υπήρχαν πούλμαν από Περιστέρι, από Ζωγράφου, από περιοχές της Αττικής, δεν υπήρξε κινητοποίηση στην επικράτεια, στα συλλαλητήρια για το μακεδονικό υπήρξε τέτοια κινητοποίηση, μέχρι και από το εξωτερικό ήρθαν. Αυτά τα αστεία δεν μειώνουν την τρομερή επιτυχία της συγκέντρωσης. Η κοινωνική προοδευτική συμμαχία έχει μεγάλη σημασία. Ο Στ. Τζουμάκας έχει εδώ και πολύ καιρό δηλώσει τη στήριξή του στο εγχείρημα συγκρότησης προοδευτικού πόλου και δεν νομίζω ότι έχει αμφισβητήσει κανείς την ηθική του».

«Οι πράσινες σημαίες είναι σημαίες της οικολογίας, δεν είναι σημαίες του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς. Δεν είναι πολιτικό μας πρότυπο ο Ανδρέας Παπανδρέου. Υπήρξε μια περίοδος που ενέπνευσε ελπίδα στο λαό, αξιοποιούμε όλες τις παρακαταθήκες που υπάρχουν στον προοδευτικό χώρο, όμως οι ανάγκες της ιστορικής συγκυρίας είναι διαφορετικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώκει συνεργασίες πάνω σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα. Είναι καλό να δημιουργηθεί μια μεγάλη προοδευτική παράταξη», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: