Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πρόγραμμα δεκαοκτάμηνης πρακτικής άσκησης 2.400 νέων δικηγόρων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας, καθώς και σε δικηγορικά γραφεία.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, απευθύνεται σε αποφοίτους Νομικών Σχολών και η επιλογή θα γίνει με ειδικά κριτήρια, όπως η οικονομική κατάσταση των ενδιαφερομένων, έτσι ώστε να αποτυπώνεται η κοινωνική πτυχή του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, στους ασκούμενους δικηγόρους, ανατίθενται αρμοδιότητες οι οποίες στοχεύουν στην ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτισή τους μέσω της εξοικείωσής τους με την εσωτερική λειτουργία των δικαστηρίων και εισαγγελιών. Στη συνέχεια, θα γίνει κατανομή των ασκούμενων σε δικηγορικά γραφεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Στα δικηγορικά γραφεία η πρακτική άσκηση θα έχει διάρκεια 6 μηνών και με αυτή θα ολοκληρώνεται η 18μηνη υποχρεωτική περίοδος και ο ασκούμενος δικηγόρος θα μπορεί να αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση της δράσης να αρχίσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις κύκλους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός προϋπολογισμός για την καταβολή επιδόματος πρακτικής άσκησης στους ωφελούμενους και την κάλυψη του κόστους ανάπτυξης εργαλείων, υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος ανέρχεται σε 27.270.300 ευρώ.