Κοινωνικές παρεμβάσεις για μέλη ευπαθών ομάδων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Μέσω του προγράμματος πρόκειται να εξασφαλιστεί προσωπικό για την υποστήριξη της λειτουργίας δομών όπως το "Ελληνικό Παιδικό Χωριό", οι "Γιατροί του Κόσμου", το ορφανοτροφείο "Μέλισσα", ο ΟΚΑΝΑ κ.α. 

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα την προτεραιοποίηση των υποψηφίων πράξεων για τη βελτίωση της πρόσβασης μελών ευπαθών ομάδων σε προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. 

Συγκεκριμένα στις προτεινόμενες δράσεις προβλέπεται η λειτουργία δύο σπιτιών στο "Ελληνικό Παιδικό Χωριό" για τη φιλοξενία 16 παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, η ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος "Μέλισσα" για τη φροντίδα 28 παιδιών και επτά ενηλίκων για τρία χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους, μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους ή να βρουν δουλειά, η παροχή παρεμβάσεων μέσω του ΟΚΑΝΑ σε χρήστες ουσιών, η ενίσχυση των υπηρεσιών του κοινωνικού Πολυιατρείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη και η δημιουργία προγράμμματος παρέμβασης στο νοσοκομείο "Γ.Παπανικολάου" για νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρήση ουσιών. 

Σε επίπεδο δήμων προτείνεται η στελέχωση των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Θεσσαλονίκης, η υποστήριξη της λειτουργίας των προνοιακών δομών και των δομών υγείας του Δήμου Καλαμαριάς, η οργάνωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας για παιδιά έως 18 ετών στο πλαίσιο λειτουργίας μιας ξεχωριστής δομής στο Δήμο Παύλου Μελά και η λειτουργία για τρία χρόνια δομής προληπτικής ιατρικής για άτομα ευπαθών ομάδων τρίτης ηλικίας στο Δήμο Νεάπολης Συκεών. 

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, οι σχετικές δαπάνες θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, απαντώντας στα ερωτήματα των περιφερειακών συμβούλων, διευκρίνισαν ότι η πρόσκληση αφορά δέκα δομές - στόχο και πεντακόσιους ωφελούμενους στο σύνολο ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.