(upd 20:41) Εφτά νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες ώρες τον νομό Χαλκιδικής, μετά τον εντοπισμό σορού στη Ν. Καλλικράτεια, που τελικά επιβεβαιώθηκε πως ανήκει στον αγνοούμενο, από χτες, ψαρά. Γίνεται λόγος για δεκάδες τραυματίες, ενώ 120 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η περιοχή, ενώ λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η πρόσβαση των οχημάτων για βοήθεια. Εκτεταμένα παραμένουν ακόμη τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της θεομηνίας στην Κασσάνδρα, σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας. Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς. 231 3319 855 είναι το τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης για την περιοχή.

7 νεκροί ο -προς το παρόν- επίσημος τραγικός απολογισμός

Ένα ανήλικο αγόρι ήταν ανάμεσα στα θύματα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Χαλκιδική. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα 54χρονη γυναίκα, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη όπου το όχημα φαίνεται πως ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους -κατά πληροφορίες είναι 18 ετών- που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Σε 1.182 ανέρχονται οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση των συμβάντων από την κακοκαιρία

Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της σφοδρής κακοκαιρίας στην Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ για την αντιμετώπιση των συμβάντων συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες με 96 οχήματα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά την αποψινή ενημέρωση.

Αρχικά ο Β.Βαθρακογιάννης εξέφρασε την βαθιά θλίψη του Πυροσβεστικού Σώματος και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ επισήμανε: «Μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, χθές το μεσημέρι, στις 15:30, με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, η Υπηρεσία μας άμεσα προέβη στην έκδοση διαταγής, για την ενεργοποίηση του πυροσβεστικού μηχανισμού με διασπορά οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, που αναμένονταν και τελικά εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα:

-Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Ημαθίας με την συμμετοχή 142 πυροσβεστών και 54 οχημάτων. Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 1.045 κλήσεις.

-Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου με την συμμετοχή 55 πυροσβεστών και 19 οχημάτων. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 109 κλήσεις.

-Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή της Εορδαίας όπου η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 35 κλήσεις με την συμμετοχή 10 πυροσβεστών και 5 οχημάτων και

-Στην περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης με την συμμετοχή 36 πυροσβεστών και 18 οχημάτων. Στην περιφέρεια της Ηπείρου οι κλήσεις ήταν συνολικά 23.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, τους εθελοντές, καθώς και τους συναρμόδιους στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, συμμετείχαν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, από κατοικίες και οχήματα, πραγματοποιώντας αντλήσεις, πολλές κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Ανέσυραν 6 νεκρά άτομα από τις περιοχές Σωζόπολη, Νέα Πλάγια και Ποτίδαια, ενώ ενημερωθήκαμε ότι δυνάμεις του Λ.Σ. ανέσυραν ένα επιπλέον άτομο και πλέον ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 7.

Παράλληλα, διακομίστηκαν πολλοί τραυματίες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα κατά τόπους νοσοκομεία.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κυρίως στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής, εκεί όπου η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 600 κλήσεις και παραμένει δύναμη 87 πυροσβεστών με 37 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Αυτή την ώρα γίνεται αποκλιμάκωση της κινητοποίησης σταδιακά.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ υπογράμμισε: «διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους πολίτες για την δική τους ασφάλεια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».

Αποκατάσταση ζημιών και περίθαλψη πληγέντων από τη θύελλα στη Χαλκιδική

Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Για τις 19:30, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί από χθες ως άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Στον αγνοούμενο ψαρά ανήκει η σορός που εντοπίστηκε από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού στη Ν. Καλλικράτεια

Στον 62χρονο αλιέα που αγνοείτο από χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες, ανήκει η σορός που εντοπίστηκε το μεσημέρι από ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή. Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.

Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.

Όπως είχε γίνει γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του, την Τετάρτη γύρω στις 18.00 για ψάρεμα ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες. Έκτοτε δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν από χτες πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.

Τραυματίες και τεράστια προβλήματα από την κακοκαιρία

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα. Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν κι άλλα περιστατικά στα οποία ζητήθηκε συνδρομή πυροσβεστικής και αστυνομίας.

Τεράστια προβλήματα σημειώνονται σε όλο το οδικό δίκτυο σε όλη την Κασσάνδρα αλλά και στη Σιθωνία, σε πολλά σημεία έχουν πέσει δέντρα και κάνουν δύσκολη την μετακίνηση των οχημάτων. Στην Ποτίδαια από βενζινάδικο έφυγε η οροφή σύμφωνα με την εφημερίδα Κασσάνδρα. Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δένδρων και φερτών υλικών.

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς 

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο. Σε έκτακτη ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, καθώς το οδόστρωμα είναι πολύ ολισθηρό εξαιτίας του πυκνού στρώματος από πευκοβελόνες που το καλύπτει, συνέπεια των σφοδρών ανέμων που έπληξαν χθες το βράδυ το νομό.

Παράλληλα ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, των οποίων οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, να προσέλθουν άμεσα στους οικείους δήμους, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση καταγραφής ζημιών, προσκομίζοντας φωτογραφίες από τα πληγέντα ακίνητα.

xalkidiki kakokairia

120 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία μετά τη θεομηνία

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ότι έξι άτομα είναι νεκρά, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.

Από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Τον συντονισμό όλων τον ενεργειών έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται δεκάδες άτομα που τραυματίστηκαν στη Χαλκιδική

Εκτός κινδύνου  νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Πολυγύρου Χαλκιδικής και "Γεννηματάς" και "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης δεκάδες άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χτεσινοβραδινών καιρικών φαινομένων στη Χαλκιδική.  Συνολικά 49 τραυματίες  μεταφέρθηκαν χτες βράδυ στο νοσοκομείο του Πολύγυρου, στη Χαλκιδική. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου, εξ αυτών  έγιναν 13 εισαγωγές, εκ των οποίων οι  οκτώ στη Χειρουργική Κλινική και πέντε στην Ορθοπαιδική, ενώ ένα κορίτσι 13 ετών και μια τριαντάχρονη γυναίκα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία "Γεννηματάς" και "Παπανικολάου" αντίστοιχα. 

Πέντε παιδιά που τραυματίστηκαν κατά την θεομηνία, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου

Πέντε παιδιά , τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι , ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα λόγω της θεομηνίας στη Χαλκιδική νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" . Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

"Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Το ένα κορίτσι , ηλικίας 13 ετών είναι Σερβίδα, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου "Γ.Γεννηματάς", Μελπομένη Τσούγκα.

Στην εντατική του "Παπανικολάου" σε κρίσιμη κατάσταση ένας από τους τραυματίες

Ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, λόγω τραυμάτων που υπέστη στη διάρκεια της θεομηνίας στη Χαλκιδική. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά στο "Παπανικολάου" 22 περιστατικά, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου  του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένας εξ αυτών νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.

xalkidiki katastrofes2

Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Σιθωνία

Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπου τα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπιστούν ως το βράδυ, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Αντίθετα στην Κασσάνδρα, όπου οι βλάβες είναι πιο σοβαρές και θα πρέπει να αποκατασταθεί πρώτα το δίκτυο υψηλής τάσης, ενώ αναζητούνται οι γεννήτριες για την προσωρινή ηλεκτροδότηση των κατοίκων έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη στη γραμμή μεταφοράς.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί συνεργεία του ΑΔΜΗΕ από όλη την Ελλάδα, ενώ υπεργολάβοι του Διαχειριστή συνδράμουν αφιλοκερδώς με τεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεννόηση με όλους τους παράγοντες του κλάδου ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να συνεισφέρουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση των περιοχών έως ότου επιδιορθώνει βλάβες στη γραμμή μεταφοράς. Στη Χαλκιδική έχει μεταβεί, ακόμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έδεσσας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς και Φλώρινας. Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης παραμένουν σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας.

Ο στρατός θα συνδράμει για την αντιμετώπιση των καταστροφών 

Ο στρατός θα στείλει δυνάμεις και μηχανήματα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των καταστροφών από τη φονική θεομηνία στην Χαλκιδική, όπως αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και μεταφέρουν μηχανήματα για να αποκαταστήσουν ζημιές. Θα διατεθούν γεννήτριες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη στον κεντρικό πυλώνα στο πρώτο "πόδι"», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ο στρατός είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που υπάρχουν.

Έκτακτη επιχορήγηση των τριών πληγέντων δήμων της Χαλκιδικής

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

halkidiki katastrofi

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε ο νομός Χαλκιδικής

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν από το βράδυ σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες. Έδωσε εντολή προκειμένου κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.

Στη Χαλκιδική ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη- Έκακτη συνεδρίαση παρουσία Τζιτζικώστα

Στις 06.00 το πρωί προγραμματίστηκε έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Νέων Μουδανίων, παρουσία Χρυσοχοΐδη και Τζιτζικώστα.

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρισκόταν από χτες σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών.

Περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο τον νομό Χαλκιδικής επιχειρούν από χτες, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι. Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί οι μηχανικοί της περιφέρειας να ξεκινήσουν στις 05.30 τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Παράλληλα επί ποδός είναι από τα ξημερώματα και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της θεομηνίας

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν προκαλέσει στη Χαλκιδική τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που έσπευσαν στο σημείο ασφάλισαν τη γραμμή μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη, ενώ εργάζονται για την επιδιόρθωση της ζημιάς και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Θ.Κολυδάς: «Το χθεσινοβραδυνό ήταν ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983»

Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.

Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού”, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ Θοδωρής Κολυδάς. "Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό, το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία...", πρoσέθεσε.

Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ' αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επεσήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. “Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα! Στιγμιαία... Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες... Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...”

«Πρωτοφανής η κατάσταση που ζήσαμε» δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μουδανιών

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει» δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας» εξήγησε ο κ. Καλτσάς. Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

«Είμαστε σε αναμονή,(...) εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά» προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περί τις 21.50. Τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή. Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρίσκεται επί ποδός, όπως και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλοι περιμένουν να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες για επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων

Το αίτημα κήρυξης εκτάκτου ανάγκης στην Χαλκιδική είχε γίνει και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. Όπως σημειώνεται, συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικά στη Χαλκιδική, που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες. Γι' αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά».

Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το διατηρήσουν προσβάσιμο στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, εξηγεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, περισσότερα από 100 στελέχη του προσωπικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

«Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνει και τις επόμενες ώρες σε επιφυλακή και τα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα επιχειρούν όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε δίκτυα, δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε διαρκή συνεννόηση και επικοινωνία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης το ταχύτερο δυνατό, ενώ παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή τραυματιών σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

Καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση έπληξε και τη Θεσσαλονίκη, όπου έπεσαν δέντρα σε Αγία Τριάδα και Άσσηρο.

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν και στην Κεντρική Μακεδονία. Προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στη Ροδόπη, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για κοπές δέντρων σε 17 περιπτώσεις σε Κομοτηνή, Σάπες, Ίασμο και ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Επίσης, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων σε 6 περιπτώσεις στον Ίασμο και σε δύο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Αλεξανδρούπολη: Μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα από έντονη χαλαζόπτωση

Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, στη διάρκεια καλοκαιρινού μπουρινιού που ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ήταν αρκετά για να προκληθούν, μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα. 

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των οικισμών της Μάκρης, των Δικέλλων, της Μεσημβρίας, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είδαν να θρυμματίζονται τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, παράθυρα και τζαμαρίες των σπιτιών τους, από τις μπάλες χαλαζιού, που όπως λένε ήταν σε μέγεθος μήλου. Στην πλατεία της Μάκρης οι αστυνομικές Αρχές καταγράφουν ήδη τις ζημίες των οχημάτων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική.