(Ενημέρωση 22:25) Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς που κατακαίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Τι συμβαίνει με τον καπνό στην Αττική.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.  Κύριο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν να περιοριστούν τα μέτωπα, που έχουν περίμετρο περίπου 11,5 χιλιόμετρα.  Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά. Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά. Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατός και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.  

Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Πολύ καλύτερη σήμερα η κατάσταση στο λεκανοπέδιο Αττικής από τον καπνό

Πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες είναι σήμερα η κατάσταση στο λεκανοπέδιο Αττικής σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από τη φωτιά που καίει στην Εύβοια, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Νίκος Μιχαλόπουλος.

«Χθες ήταν μια δύσκολη μέρα με τις συγκεντρώσεις σε αιωρούμενα σωματίδια, σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο, που έφτασαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Υπάρχει μια σαφέστατη βελτίωση. Τα επίπεδα είναι πεσμένα κατά περίπου 50%. Είμαστε πιο ψηλά από τα επίπεδα που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και είναι τα επίπεδα που αναμένουμε τον Αύγουστο, αλλά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος.

«Χθες έφτασαν 4-5 φορές πάνω από τα επίπεδα που έχουμε συνήθως τον Αύγουστο και σήμερα είναι σχεδόν δυο φορές [...] Γενικά Αύγουστο μήνα όλο και κάποιο περιστατικό συμβαίνει... Είναι τα μελτέμια που βοηθάνε στην εκδήλωση πυρκαγιών. Πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια τα επίπεδα ήταν στα 15-20 μικρογραμμάρια στο λεκανοπέδιο και ξαφνικά χθες ανέβηκαν 80-90 μέχρι τις 12 η ώρα. Σήμερα είναι γύρω στα 30-40, σαφώς μειωμένα», επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να επιστρέψει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε πως είναι θέμα μετεωρολογίας. «Όσο υπάρχουν αυτές οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη μεταφορά του καπνού από την Εύβοια, μέχρι να σβήσει τελείως η πυρκαγιά θα υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε αυξημένες συγκεντρώσεις».

Συνέστησε, δε, κάθε φορά που έχουμε υπερβάσεις στα σωματίδια, είτε σκόνη από τη Σαχάρα είτε καπνό, να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες- μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα που έχουν αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα- και να αποφεύγονται η έκθεση, η έντονη δραστηριότητα και οι άσκοπες μετακινήσεις.

Δεν καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών αναπνευστικών προβλημάτων

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ανέφερε πως «παρά την ιδιαίτερα επιβαρημένη ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα ή δυσχέρειες, οι οποίες να οφείλονται στους καπνούς από τις πυρκαγιές, ούτε κατά την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων ούτε και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, χθες το βράδυ, στο λεκανοπέδιο Αττικής ή στο νοσοκομείο της Χαλκίδας».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι πνευμονολογικές κλινικές που εφημερεύουν και όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό χρειαστεί βοήθεια. «Τόσο το ΕΚΑΒ, που βρίσκεται και καλύπτει την περιοχή με 3 και ενδεχόμενα 4 -αν χρειαστεί ενίσχυση- ασθενοφόρα όσο και οι λοιποί υγειονομικοί σχηματισμοί, τόσο στα Ψαχνά όσο και στη Χαλκίδα αλλά και τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που ξεκινά σήμερα η εφημερία τους είναι σε ετοιμότητα», διαβεβαίωσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Σε ό,τι αφορά τον τραυματισμένο εθελοντή πυροσβέστη, είπε πως η κατάστασή του είναι πολύ καλή και αναμένεται να λάβει εξιτήριο σε 1-2 μέρες.

Στα 4 μποφόρ η ένταση των ανέμων τη νύχτα - Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων 

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

Η αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων βασικός στόχος των πυροσβεστών

Στις συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια είναι στραμμένη πλέον η προσοχή της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών. Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε χθες από τους κατοίκους.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί υπάρχουν σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.

Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθειας αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σ' αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

«Πρόκειται για παράταξη μάχης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Ευαγγελίου καθώς βλέπει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «είναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο. Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά».

Με ερπιστριοφόρα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωρίο Πλατανιά

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τους κατοίκους στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια καθώς το πύρινο μέτωπο, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Περιμετρικά του χωριού δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατανιά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.