(Ενημέρωση 16:20) Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς.

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύθηκαν και πάλι τη νύχτα, ενώ από το πρωί επιχειρούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, με την συνδρομή και τριών ευρωπαϊκών αεροσκαφών.

Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι από τη νύχτα, λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης βορειοανατολικά της Πλατανιάς και με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις και αυτή την στιγμή επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες).

Επίσης από το πρωί επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Συμμετέχει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα, μέχρι τις 09:30 το πρωί, είχαν αντικατασταθεί όλοι οι πυροσβέστες που έδωσαν ξάγρυπνοι τιτάνια μάχη με τις φλόγες τις προηγούμενες μέρες και είχαν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους και πλέον οι δυνάμεις ανανεώθηκαν στο σύνολο τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Kέρκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε στον Ίσσο, στη Νότια Κέρκυρα. Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ από αέρος συνδράμει και αεροσκάφος Πετζετέλ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Ρίζος, «η πυρκαγιά εξελίσσεται σε περιοχή Natura».

Να σημειωθεί πως αυτήν την ώρα πνέουν ισχυροί άνεμοι στο νησί που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ καταστούν πολύ υψηλή την επικινδυνότητα πυρκαγιών.

Ζάκυνθος

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις δύο σήμερα το μεσημέρι, σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Κοιλιωμένος και Αγαλάς, σε μια περιοχή της Ζακύνθου που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια από μεγάλες φωτιές.

Στο σημείο έχουν σπεύσει επτά οχήματα με είκοσι άντρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ σύμφωνα αναμένονται και εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η νέα πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικίες ενώ και κάτοικοι των δύο χωριών βοηθούν τους πυροσβέστες για να μην πλησιάσει η φωτιά τα χωριά τους.

Σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο που καίει πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοιλιώμενος και Αγαλάς, χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αναλυτικότερα, στο σημείο επιχειρούν 12 οχήματα με 20 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ σημαντική συμβολή στην κατάσβεση της φωτιά είχαν τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ που έκαναν συνεχόμενες ρίξεις νερού, βοηθώντας έτσι τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στο σημείο θα παραμείνει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη υπό το φόβο αναζωπύρωσης ενώ προληπτικά υπάρχει απόφαση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της αστυνομικής διεύθυνσης Ζακύνθου για σταδιακή εκκένωση του πλατώματος πάνω από το γνωστό «Ναυάγιο» Ζακύνθου, καθώς σήμερα η Ζάκυνθος βρίσκεται σε βαθμό επικινδυνότητας 4 κι αυτό απαγορεύει την κυκλοφορία σε δασικούς δρόμους. Στο σημείο βρίσκεται δύναμη της αστυνομίας όπου σιγά-σιγά απομακρύνει τον κόσμο.