(upd 20:09) Νεκροί είναι τελικά και οι τρείς επιβαίνοντες από την πτώση πολιτικού ελικοπτέρου, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά., μετά από πρόσκρουσή του σε καλώδια της ΔΕΗ. Χωρίς ρεύμα το νησί εξ αιτίας της κοπής καλωδίων από το θανατηφόρο ατύχημα.

Τρία άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο

Δύο Ρώσοι και ένας Έλληνας επέβαιναν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο πολιτικό ελικόπτερο που στις 15:40 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή νότιας της εισόδου στο λιμάνι του Πόρου.

Στο σημείο έχουν εντοπιστεί συντρίμμια ενώ κατά πάσα πιθανότητα το ελικόπτερο ακούμπησε σε καλώδια και αφού έκανε μία περιστροφή έπεσε στη θάλασσα.

Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό των επιβατών του ελικοπτέρου ενώ στην περιοχή βρίσκεται πλωτό του λιμενικού και πραγματοποιεί έρευνες ιδιώτης δύτης. Στο σημείο του συμβάντος αναμένεται και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Δυνάμεις του Λιμενικού και ασθενοφόρα, στο χώρο πτώσης

Δυνάμεις του Λιμενικού και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται προς αναζήτηση επιζώντων, που επέβαιναν στο ελικόπτερο, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πόρου και Γαλατά Τροιζηνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης από το «Ελ. Βενιζέλος» προς Γαλατά, ωστόσο κάποια στιγμή χάθηκε από την προσέγγιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Γεννήτριες αναμένεται να μεταφερθούν στον Πόρο

Αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον στρατό, προκειμένου να αποσταλούν άμεσα στον Πόρο γεννήτριες, υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όπως έγινε γνωστό, από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποκατασταθεί η βλάβη στο νησί σήμερα.

Ανασύρθηκαν δύο σοροί ανδρών, επιβαινόντων του ελικοπτέρου 

Δύο σοροί ανδρών, επιβαινόντων του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Πόρου-Γαλατά εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Στο σημείο έχουν εντοπιστεί συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και του τρίτου αγνοουμένου.

Κατά πάσα πιθανότητα το ελικόπτερο ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ και αφού έκανε μία περιστροφή έπεσε στη θάλασσα. Στις έρευνες συμμετέχουν έξι πλωτά του Λιμενικού, έξι ιδιωτικά σκάφη, τρείς λάντζες, δύτες της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών και ελικόπτερο Super Puma.

Ακόμη μία σορός άνδρα ανασύρθηκε από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών

Ακόμη μία σορός άνδρα, επιβαίνοντα στο πολιτικό ελικόπτερο, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου, ανασύρθηκε από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Νωρίτερα είχαν ανασυρθεί δύο σοροί ανδρών, ρωσικής υπηκοότητας.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλου αγνοούμενου.

Συνεχίζονται οι εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ στον Πόρο για την αποκατάσταση της ζημιάς

«Συνεχίζονται πυρετωδώς» οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές «όσο το δυνατόν ταχύτερα», αναφέρει ανακοίνωση του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με αφορμή το δυστύχημα που συνέβη σήμερα στην περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στον Γαλατά.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «τα συνεργεία της Εταιρίας έσπευσαν άμεσα στο σημείο, προκειμένου να επιθεωρήσουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί το νησί του Πόρου από τον Γαλατά.

Οι εργασίες των συνεργείων συνεχίζονται πυρετωδώς, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές όσο το δυνατόν ταχύτερα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, αναφέρεται ότι «γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για την άμεση μεταφορά Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθεί το νησί σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάβης αποδειχθεί χρονοβόρα».

Οι ενέργειες της ΓΓΠΠ για την αντιμετώπιση της βλάβης στην ηλεκτροδότηση του Πόρου

Με εντολή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, για τη άμεση αποκατάσταση της βλάβης στην ηλεκτροδότηση της βλάβης στον Πόρο.

Παράλληλα μεταφέρονται ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη από τον ΔΕΔΔΗΕ για την περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να επιδιορθωθεί σήμερα η βλάβη.

Από τη ΓΓΠΠ, έχει υποβληθεί αίτημα και στον Στρατό για την ενίσχυση και από εκεί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ούτως ώστε να μην μείνει χωρίς ρεύμα το νησί. Επίσης σε επιφυλακή είναι η Αστυνομία και όλες οι υπηρεσίες, για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των γεννητριών.

ΔΕΔΔΗΕ: Τις πρωινές ώρες η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Πόρο

Οι ζημιές στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί τον Πόρο από το Γαλατά είναι εκτεταμένες και η πλήρης αποκατάστασή τους αναμένεται τις πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου, καθώς οι εργασίες των συνεργείων του θα συνεχιστούν πυρετωδώς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενημερώνει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης του νησιού. Στο μεταξύ, επισημαίνει πως με τη συνδρομή του Στρατού, καταβάλλονται αυτή την ώρα προσπάθειες για να ηλεκτροδοτηθούν με γεννήτριες χαμηλής τάσης κρίσιμες υποδομές του Πόρου.

Ταυτόχρονα, όπως γίνεται γνωστό με την ίδια ανακοίνωση, τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που μεταφέρονται στο νησί, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τα φορτία του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος που συνέβη σήμερα στην περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στον Γαλατά.

Το σχέδιο πτήσης του ελικοπτέρου που κατέπεσε στον Γαλατά Πόρου

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώνει ότι ελικόπτερο τύπου Agusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο (2) επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.

Το πολιτικό ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly η όποια εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων. Η Υπηρεσία μας θα αναμένει τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Για το αεροπορικό δυστύχημα εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των επιβαινόντων και του πιλότου.

ΓΓΠΠ: Το πρωί αναμένεται η αποκατάσταση της βλάβης στον Πόρο

Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες προκειμένου να μην διαταραχθεί η ζωή στον Πόρο, λόγω της βλάβης στα καλώδια της ΔΕΗ, από την πτώση του ελικοπτέρου, η οποία δεν αναμένεται να επιδιορθωθεί απόψε.

Ωστόσο, με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος είναι από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους φορείς, ξεκίνησαν ήδη ηλεκτροπαραγωγές μονάδες για το νησί, ώστε να υπάρχει ρεύμα κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ στήθηκε Συντονιστικό Κέντρο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου, στο οποίο θα είναι διαρκώς παρών και ο δήμαρχος, για τη διαχείριση του περιστατικού.

Με τον συντονισμό της ΓΓΠΠ, μεταφέρονται στον Πόρο συνολικά επτά γεννήτριες πολύ μεγάλης ισχύος και συγκεκριμένα δύο του ΔΕΔΔΗΕ, δύο του Στρατού, δύο της ΕΥΔΑΠ, ενώ μία παραχωρεί ιδιωτική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξειδικευμένα συνεργεία για την επιδιόρθωση της βλάβης και τα υλικά θα φτάσουν στον Πόρο γύρω στις 10 το βράδυ και θα δουλέψουν πυρετωδώς όλη τη νύχτα, ώστε το πρωί να επανέλθει κανονικά το ρεύμα, ενώ για απόψε οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις γεννήτριες.

Το Συντονιστικό κέντρο θα παραμείνει ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα μπορεί να απευθύνεται οποιασδήποτε πολίτης για οτιδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Παράλληλα, με εντολή του κ. Χαρδαλιά θα είναι διαθέσιμο όλη τη νύχτα το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πόρος-Γαλατάς, ενώ, για να αισθάνονται ασφαλείς κάτοικοι και παραθεριστές, μετά από επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και το ΕΚΑΒ, μεταβαίνουν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς και ασθενοφόρα και γιατροί.