Την αντίθεσή της επιβεβαίωσε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, υπό την προεδρεία του προέδρου της Δημητρίου Βερβεσού, στην υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στην διαμεσολάβηση.

Επισημαίνει δε, ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, τότε ο δικηγορικός κόσμος θα κατέλθει πανελλαδικά σε 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά του και παράλληλα θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η ολομέλεια εξέφρασε την αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και των προσόντων των εκπαιδευτών. Καλεί επίσης την ελληνική Πολιτεία αλλά και την Δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Η πρόσφατη απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία δικαιώνει Έλληνες πολίτες, συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

«Καυτά» θέματα έθεσαν οι δικηγόροι στον υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα

Αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και του έθεσε τα θέμα που απασχολούν τον δικηγορικό κόσμο και ζητούν άμεση λύση.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή, υπό τον πρόεδρο της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, έθεσε στον υπουργό Οικονομικών τα κάτωθι θέματα:

  1. Την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
  2. Την μείωση της προκαταβολής φόρου.
  3. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  4. Την κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως, τη μετάπτωσή του σε χαμηλότερο συντελεστή.
  5. Την επέκταση του ορίου της προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.
  6. Τον επανακαθορισμό των επαγγελματικών δαπανών που εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα, με βάση τις πραγματικές δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος.
  7. Ζητήματα που άπτονται της μισθολογικής εξέλιξης των δικηγόρων που υπηρετούν με έμμισθη εντολή στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ και της μισθολογικής αναγνώρισης των μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων τους.,
  8. Τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό απαιτήσεων ως επισφαλών και την απαλλαγή από αυτές και
  9. Τον προσδιορισμό του χρόνου είσπραξης των αμοιβών και ως εκ τούτου, τον χρόνο έκδοσης του προβλεπόμενου παραστατικού στοιχείου, στις περιπτώσεις που η είσπραξη γίνεται σε μεταγενέστερο χρόνο της παροχής, της υπηρεσίας (π.χ. Δημόσιο, νομική βοήθεια, εργολαβικά δίκης κ.ο.κ.).

Ο κ. Σταϊκούρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, αφού αναφέρθηκε στην γενικότερη οικονομική κατάσταση και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, διευκρίνισε ότι για το 2020, οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης και ιδίως ο μειωμένος συντελεστής 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες δικηγόρους. Επίσης, ο μειωμένος συντελεστής (από 29% σε 24%) θα ισχύει και για τις δικηγορικές εταιρείες.

 Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ, ο υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να εξεταστεί εντός του 2020, εφόσον η πορεία των οικονομικών το επιτρέψει και δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.

 Σχετικά με το θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι μπορούν να εξεταστούν μετά το 2021 και σε βάθος τετραετίας, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.