(Ενημέρωση 15:15) Καθώς οι προσπάθειες των μελών των  σωστικών συνεργείων, που  έσπευσαν από τις γύρω χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα εντείνονται, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι ο μακάβριος κατάλογος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Έως τις 12 σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχαν ανασυρθεί 30 νεκροί και περισσότεροι από εφτακόσιοι τραυματίες ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των καταστραμμένων οικοδομών.

“ Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο  νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δεν γνωρίζουμε  τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ.Ανδρεας Μάρτος.

Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί  ολοσχερώς από τον  ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές  βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.

Ο σεισμός 6,4 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει αυτή τη χώρα των Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα, που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από βουνά από συντρίμμια.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους».

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.

Ο μαραθώνιος των σωστικών συνεργείων δεν έχει τελειώσει: τα μέλη τους, με φακούς φορεμένους στα κεφάλια, δεν σταματούν τις προσπάθειες να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζήσαντες. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα», είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. «Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή διότι το σκοτάδι κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση ακόμα πιο δύσκολη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στη Θουμάνε, βόρεια της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν ανέρχεται ως τώρα σε 45.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες.

Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

 

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ στην Αλβανία

Στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάνε επιχειρεί από χθες το απόγευμα η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία, που μετέβη στη γειτονική χώρα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην πόλη Θουμάνε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων. Κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο συναντήθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας

«Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλβανό Πρόεδρο μετά την επίσκεψή του στο Δυρράχιο, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με κάθε τρόπο. «Για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστείτε απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα» σημείωσε και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς το λαό της Αλβανίας και την ευχή ότι θα επιστρέψει στα Τίρανα κάτω από καλύτερες συνθήκες.

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, τόσο για σας όσο και για τον λαό της Αλβανίας. Βρίσκομαι εδώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εκφράσω τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον αλβανικό λαό και σε εσάς προσωπικά και προκειμένου να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια τη δύσκολη αυτή ώρα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από σεισμούς. Ήδη, δύο μονάδες της ΕΜΑΚ βρίσκονται εδώ και παράσχουν βοήθεια» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Aρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και περιηγήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.