Τελικά, η Εκκλησία και γενικότερα οι θρησκείες, δέχονται όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, ακόμα και της σεξουαλικής ζωής τους; Μάλλον οι θρησκείες χρειάζεται να κάνουν απείρως περισσότερα από όσα "ευαγγελίζονται'', όπως θα διαπιστώσετε από το θέμα που ακολουθεί. Μόνον έτσι ο "Παράδεισος" θα έχει νόημα για όλους...

Του Νίκου Σερβετά

«Ο πίνακας έχει ένα ξεκάθαρο Λουθηρανικό υπόβαθρο. Βασίζεται σε ένα έργο του Λούκας Κράναχ από το 1500 και βλέπει με θετική ματιά την σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Διακρίνεται ένα σύμβολο του φαλλού, το φίδι στο δένδρο είναι μία τρανσέξουαλ γυναίκα και σε πολλά σημεία υπάρχουν μήλα, σύμβολο της αγάπης προς τη γνώση» είπε μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση της Σουηδίας (SVT) η ιερέας Σοφία Τούνεμπρου, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του πίνακα «Ο Παράδεισος» που έγινε μέσα στην εκκλησία Σανκτ Πάουλι του Μάλμε.

«Πριν από την έκθεση αυτού του πίνακα υπήρχαν μόνο άνδρες, στα έργα τέχνης που εκτίθενται μέσα στην εκκλησία. Με τον «Παράδεισο» θέλουμε να δείξουμε ότι στην εκκλησία υπάρχει χώρος για όλους τους ανθρώπους» συμπλήρωσε η Σοφία Τούνεμπρου.

Ο πίνακας είναι έργο της Σουηδής καλλιτέχνιδας Ελίσαμπεθ Ούλσον Βαλέν. Χαρακτηριστικό στοιχείο των περισσότερων έργων της Βαλέν είναι ο συνδυασμός του Θείου με την ομοφυλοφιλία. Παγκόσμιο σάλο δημιούργησε το 1998, η έκθεση της με τίτλο Ecce Homo (Ιδού ο Άνθρωπος).

Τα αποκαλυπτήρια του πίνακα «Ο Παράδεισος» έγιναν την περασμένη Παρασκευή ημέρα της «Πρώτης Έλευσης» των Διαμαρτυρομένων, αντίστοιχο των Πρώτων Χαιρετισμών του Πάσχα για την Ορθόδοξη Εκκλησία.